E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30985
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Kas ir apsaimniekošanas maksa

J
jautā:
15. novembrī, 2023
Inese

Māju pārvalda īpašnieku biedrība. Ik mēnesi rēķinā ir norādīta summa “apsaimniekošanas maksa”. Ik pa laikam rēķinos parādās papildu summas par visādiem remontdarbiem. Vai vismaz daļai no šīs apsaimniekošanas maksas nav jāveido mājas uzkrājuma fonds tiem pašiem remontiem? Vai likumā ir definēts, kas ir šī maksa, vai arī katrs pārvaldnieks to saprot pēc savām domām/vajadzībām? Ko ietver šīs jēdziens? Vai dzīvokļu īpašnieki var pieprasīt atskaiti par to, kam tiek tērēta šī summa? Vai ir likumīgi no uzkrātajiem līdzekļiem apmaksāt citu dzīvokļu īpašnieku parādus, iekasējot pa virsu vēl remontiem? Sanāk, ka tie īpašnieki, kas apmaksā savus rēķinus, maksā dubultā: gan par citiem dzīvokļiem, gan par remontiem.

A
atbild:
21. novembrī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Apsaimniekošanas maksa ir dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumi, kas noteikti ar mājas īpašnieku lēmumu. Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 7. pants noteic, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumi ir maksājumi par:

  • dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojumu, kas ietver šā likuma 6. panta otrajā daļā minētajām obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām nepieciešamos izdevumus un šā likuma 6. panta trešajā daļā minētajām pārvaldīšanas darbībām paredzētos izdevumus, ja uzdotās pārvaldīšanas darbības nodrošina pārvaldnieks kā pakalpojuma sniedzējs, kā arī atlīdzība par pārvaldīšanu, ja tāda paredzēta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā;
  • tādiem obligātajiem izdevumiem un citiem ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītiem izdevumiem, kurus pārvaldnieks saņem kā pilnvarotā persona, nekļūstot par pakalpojumu sniedzēju.

Savukārt Dzīvokļa īpašuma likuma 13. pants nosaka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumu segšanu. Dzīvokļa īpašnieks atbilstoši viņa dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus obligāti veicamo dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kā arī dzīvokļu īpašnieku kopības noteikto atlīdzību pārvaldniekam par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, ja tāda paredzēta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā.

Dzīvokļa īpašnieks atbilstoši viņa dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram sedz uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus citu dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai, kas nodrošina dzīvojamās mājas uzlabošanu un attīstīšanu, veicina optimālu tās pārvaldīšanas izdevumu veidošanu un attiecas uz:

  • kopīpašumā esošo dzīvojamās mājas elementu, iekārtu vai komunikāciju nomaiņu, kuras rezultātā samazinās mājas uzturēšanas izmaksas;
  • pasākumiem, kuru rezultātā samazinās izdevumi par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu;
  • pasākumiem, kuru rezultātā tiek veicināta vides pieejamības prasību izpilde.

Dzīvokļa īpašnieks atbilstoši viņa dzīvokļa īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram veic uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos naudas maksājumus uzkrājumu fondā šā panta pirmajā un otrajā daļā paredzēto dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai. Pieņemot minēto lēmumu, dzīvokļu īpašnieku kopība izvērtē dokumentus, kas pamato attiecīgo darbību veikšanu un to izmaksas.

Atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 14. panta sestās daļas 2. punktam dzīvojamās mājas īpašnieka veidotos uzkrājumus pārvaldnieks nav tiesīgs izmantot dzīvojamās mājas īpašnieka neizpildītu saistību izpildei (parādu segšanai u. tml.). Tomēr minēto uzkrājumu izmantošana parādu segšanai ir pieļaujama, ja dzīvokļu īpašnieki par to ir pieņēmuši attiecīgu lēmumu.

Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 8. pants noteic, ka mājas lieta iekārtojama par ikvienu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju. Šis likuma pants arī noteic, kādus dokumentus un informāciju mājas lietas kārtotājs ietver mājas lietā. Mājas lietas daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām būvniecības informācijas sistēmā tiek veidotas automātiski un dzīvokļu vai mājas īpašniekam ir pieejamas būvniecības informācijas sistēmas portāla bis.gov.lv sadaļā “Būvju ekspluatācija”. Dzīvokļa īpašniekam mājas lieta ir pieejama, ja ir nostiprinātas īpašuma tiesības zemesgrāmatā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 110 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas