E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30912
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Kā jāizbeidz darba attiecības, ja tiek likvidēts darba devējs

J
jautā:
07. novembrī, 2023
Agnese

Esmu pirmspensijas vecumā (61 gads), un pašreizējā darbavieta plāno pārtraukt savu darbību. Kā darba devējam būtu jāpārtrauc darba attiecības ar mani, lai tas pēc iespējas mazāk ietekmētu manu pensiju? Vai jāuzsaka darbs pēc abpusējas vienošanās vai arī jāatlaiž mani no darba (esam tikai divi darbinieki)? Vai šajā vecumā man pienākas kāda kompensācija? Paldies!

A
atbild:
16. novembrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

No jūsu sniegtā apstākļu apraksta secināms, ka darba devējs tiek likvidēts. Šādā gadījumā darba devējs ir tiesīgs uzteikt un pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar darbinieku saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktu: tiek likvidēts darba devējs – juridiskā persona vai personālsabiedrība.

Darba likuma 102. pantā noteikts: uzsakot darba līgumu, darba devējam ir pienākums rakstveidā paziņot darbiniekam par tiem apstākļiem, kas ir darba līguma uzteikuma pamatā. Līdz ar to visos gadījumos par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu darba devējam ir pienākums darbiniekam paziņot rakstveidā, tādējādi ievērojot darbinieka tiesības iepazīties ar uzteikuma pamatojumu.

Uzteikuma paziņošanu regulē Darba likuma 112.1 pants. Uzteikums stājas spēkā brīdī, kad tas rakstveidā paziņots otrai pusei un no rakstveida uzteikuma paziņošanas dienas sākas uzteikuma termiņa skaitījums, kas uzteikuma Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punkta gadījumā ir viens mēnesis.

Saskaņā ar Darba likuma 112. panta pirmo daļu, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts lielāks atlaišanas pabalsts, tad, uzteicot darba līgumu saskaņā ar Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punktu, darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu šādā apmērā:

  • viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
  • divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 510 gadus;
  • triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 1020 gadus;
  • četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Saskaņā ar Darba likuma 114. pantu darba tiesiskās attiecības var izbeigt, arī darbiniekam un darba devējam vienojoties. Iniciēt darba tiesisko attiecību pārtraukšanu, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu, var gan darbinieks, gan darba devējs. Ja otra puse piekrīt izteiktajam piedāvājumam, tad vienošanās ir slēdzama rakstveidā. Ja otra puse nepiekrīt vienoties, tad darba tiesisko attiecību pārtraukšana, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu, nevar notikt. Papildus vēršam uzmanību uz to, ka, izbeidzot darba tiesiskās attiecības saskaņā ar Darba likuma 114. pantu, likumā nav izvirzīts darba devēja pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas