E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30765
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai darba vietas maiņa ietekmē tiesības uz maternitātes pabalstu un BKA

J
jautā:
19. oktobrī, 2023
Ērika

Labdien! Esmu BKA un janvārī jāatsāk strādāt. Uzzināju, ka esmu stāvoklī, dekrēts ar otru bērnu sāksies aprīļa beigās. Situācija ir tāda, ka pārceļamies uz citu pilsētu un es vēlētos mainīt darbu, kad meitiņa sāks iet bērnudārzā, jo izbraukāt uz pašreizējo darba vietu būtu ļoti sarežģīti. Vai tas kaut kā ietekmēs maternitātes pabalstu un BKA? Vai arī labāk palikt strādāt pašreizējā darba vietā?

A
atbild:
26. oktobrī, 2023

Ja pāriesiet strādāt citā darba vietā, tad darba ņēmējas statuss netiks zaudēts un tiesības uz maternitātes pabalstu, kā arī tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu tas neietekmēs.

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, kurā sākas grūtniecības atvaļinājums (izsniegta darbnespējas lapa sakarā ar grūtniecību). Pabalstu piešķir, aprēķina un izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Aprēķinā tiks iekļauti ienākumi, kas aprēķina periodā būs reģistrēti kā darba ņēmējai gan pašreizējā, gan jaunajā darba vietā.

Darba likuma 156. pants nosaka ikvienam darbiniekam tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Bērna kopšanas atvaļinājumu piešķir darba devējs uz darbinieka iesnieguma pamata. Likums paredz tiesības šo atvaļinājumu izmantot vienlaidus vai pa daļām, līdz bērns sasniedzis astoņu gadu vecumu.

Informācija par visiem pabalstiem ir pieejama vienuviet VSAA tīmekļvietnē šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas