E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30672
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Ar laulības šķiršanu saistītie jautājumi

J
jautā:
10. oktobrī, 2023
Santa

Labdien! Vēlos noskaidrot jūsu viedokli. Joprojām esmu laulībā, lai gan faktiski ar laulāto nedzīvoju kopā jau no 2008. gada. Mums nav nepilngadīgu bērnu. Laulātā nevēlas šķirt laulību pie notāra, jo vēlas kompensāciju vairāku tūkstošu eiro apmērā, ko, protams, nevēlos maksāt, līdz ar to vienīgais šķiršanās veids ir tiesā. Laulības laikā ir iegūts nekustamais īpašums, kuru iegādājoties kā īpašnieci noteicu laulāto. Jautājums ir par nekustamo īpašumu – tiesas ceļā īpašumu pēc būtības dala uz pusēm. Bet ne es, ne laulātā šajā īpašumā nedzīvo. Dzīvoklī dzīvo dēls ar ģimeni, es labprāt viņiem šo dzīvokli norakstītu (dāvinātu). Vai es tiesā varu sniegt priekšlikumu par šādu mantas sadali, proti, ka atdodu savu daļu dēlam? Vēl viens aspekts, ka laulātā uzsāka darba tiesiskās attiecības tikai 2000. gadā, līdz tam viņa visu laiku bija mājsaimniece, un es viņu ar bērniem uzturēju. Īpašums tika iegādāts 1991. gadā, pēc būtības ir pierādāms fakts, ka es iegādājos šo dzīvokli. Vai varu prasīt tiesai pilnu rīcību un atgūt savu nekustamo īpašumu, vai tomēr būtu mantas sadale? Vai tiesvedību var pieprasīt rakstveidā, lai nebūtu jāierodas tiesā?

A
atbild:
16. oktobrī, 2023

Civilprocesa likuma 192. pants paredz, ka tiesa taisa spriedumu par prasībā noteikto prasības priekšmetu un uz prasībā norādītā pamata, nepārsniedzot prasījuma robežas. Tas nozīmē, ka lietā par laulības šķiršanu un laulāto kopīgās mantas sadali tiesa spriedīs par mantas sadali starp laulātajiem. Pēc laulāto kopīgās mantas sadales jūs varēsiet rīkoties ar savu īpašuma daļu, tostarp noformēt dāvinājumu.

Par to, kā laulības šķiršanas gadījumā tiek dalīta laulāto kopīgā manta, LV portālā ir publicētas atbildes vairākās e-konsultācijās, piemēram, “Kā tiek sadalīts kopīgais īpašums, šķirot laulību”, “Kā noskaidrot katra laulātā ieguldījumu kopīgajā mantā”, “Kā laulības šķiršanas gadījumā tiek sadalīts laulības laikā iegādāts dzīvoklis”.

Civilprocesa likuma 236. panta pirmā daļa noteic, ka laulības šķiršanas lieta izskatāma, piedaloties abām pusēm. Līdz ar to laulības šķiršanas lieta nevar tikt izskatīta rakstveida procesā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas