E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30018
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
4
1
4

Kā laulības šķiršanas gadījumā tiek sadalīts laulības laikā iegādāts dzīvoklis

J
jautā:
25. jūlijā, 2023
Jevgenija

Īpašuma sadalīšana laulības šķiršanas gadījumā. Dzīvoklis iegādāts laulībā. Vīram izsniegts kredīts, sieva ir galvotāja. Pirmā iemaksa bija no vīra pārdotā dzīvokļa. Visu hipotēku vīrs maksāja no sava konta. Hipotēkas termiņa laikā vīrs iemaksāja divas nelielas summas par galveno maksājumu. Vīrs pilnībā nomaksāja hipotēku. Zemesgrāmatā dzīvoklis ierakstīts uz vīra vārda. Visus rēķinus (komunālos un citus) arī apmaksāja vīrs. Abi strādā, sieva maksājumos nepiedalījās. Kādu daļu no dzīvokļa šķiršanās gadījumā saņems sieva un vīrs?

A
atbild:
31. jūlijā, 2023

Civillikuma 89. panta otrā daļa nosaka: viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta; šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta pieder abiem līdzīgās daļās. Lai saprastu, ko likumdevējs ir ietvēris frāzē “vai ar otra laulātā darbības palīdzību”, var aplūkot tiesu praksi. Kā viens no tiesu prakses piemēriem jāmin Latvijas Republikas Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas 2007. gada 5. decembra nolēmums civillietā PAC-0441, lietas Nr. 30299203, kurā tiesa ir konstatējusi, ka, lai gan naudas līdzekļu uzkrājumu veidošanā sievas tieša palīdzība nav konstatējama, tomēr, nenoliedzami, viņai ir atzīstama netieša līdzdalība, kas izpaužas, rūpējoties par kopīgo mājsaimniecību un bērna audzināšanu, tādējādi nodrošinot otra laulātā veiksmīgu profesionālo darbību ģimenes labklājības vairošanā. Ievērojot minēto, tiesa nosprieda, ka vīra veiktie uzkrājumi sadalāmi starp laulātajiem līdzīgās daļās. Analoģiski būtu ar nekustamā īpašuma sadali starp laulātajiem. Respektīvi, tas, ka visus aizdevuma maksājumus ir veicis vīrs, vēl nenozīmē, ka sieva nebija piedalījusies nekustamā īpašuma iegādē ar netiešu līdzdalību, proti, rūpējoties par kopīgo mājsaimniecību un bērna audzināšanu, nodrošinot vīra veiksmīgu profesionālo darbību ģimenes labklājības vairošanā.

Tomēr, ņemot vērā jautājumā minēto, secināms, ka dzīvoklis nepieder abiem laulātajiem līdzīgās daļās, jo pirmā iemaksa par dzīvokli tika samaksāta no līdzekļiem, kurus vīrs saņēma, pārdodot savu atsevišķo mantu – dzīvokli –, kas vīram piederēja pirms laulības. Saskaņā ar Civillikuma 91. panta pirmās daļas 1. un 5. punktu laulātā atsevišķa manta ir tas, kas laulātajam piederēja pirms laulības, kā arī manta, ar ko atvietota šī pirms laulības piederējušā manta.

Atbildot uz jautājumu, “kādu daļu no dzīvokļa šķiršanās gadījumā saņems sieva un vīrs”, jānorāda, ka daudz ko ietekmēs pierādījumi, kurus puses iesniegs tiesā, ceļot prasību par laulības šķiršanu un laulāto kopīgas mantas sadali.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 259 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas