E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30523
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Nodarbinātības noteikumi pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas

J
jautā:
20. septembrī, 2023
Ilze

Labdien! Esmu atgriezusies darbā no bērna kopšanas atvaļinājuma. Strādāju PII. BKA devos no pilnas slodzes darba. Kad atgriezos darbā, darba devējs piedāvāja strādāt 0,77 slodzi grupā un par izglītības metodiķi (0,15 slodzi). Vai tā var būt? Vai šāda veida darba sadalījums man kā darba ņēmējam nerāda sliktākus darba apstākļus? Jāpiebilst gan, ka darba alga atvaļinājuma laikā ir pieaugusi no 872 eiro par pilnu slodzi līdz 1240 eiro par pilnu darba slodzi.

A
atbild:
02. oktobrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 156. panta  ceturtajā daļā noteikts, ka darbiniekam, kurš izmanto bērna kopšanas atvaļinājumu, tiek saglabāts iepriekšējais darbs. Ja tas nav iespējams, tad darba devējs nodrošina līdzīgu vai līdzvērtīgu darbu ar darbiniekam ne mazāk labvēlīgiem darba apstākļiem un nodarbinātības noteikumiem.

Līdz ar to paskaidrojams, ka Darba likuma 156. panta ceturtajā daļā ir ietverta garantija darbiniekam, kurš izmantojis likumā paredzētās tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu, ka pēc šī atvaļinājuma viņš varēs atgriezties darbā savā amatā. Proti, darbinieks atgriežas darbā ar tiem darba līguma un nodarbinātības noteikumiem (tajā skaitā nolīgto profesiju, nolīgto darba laiku), kādi bija spēkā, dodoties bērna kopšanas atvaļinājumā. Ja radusies  nepieciešamība grozīt darba līguma noteikumus, tie veicami, ievērojot Darba likuma 97. vai 98. pantā noteikto kārtību, proti, darba līguma noteikumus var mainīt, tikai pusēm rakstveidā vienojoties. Ja, atgriežoties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma, darbinieka ieskatā darba devēja piedāvātie darba līguma grozījumi paredz mazāk labvēlīgus darba apstākļus un nodarbinātības noteikumus salīdzinājumā ar spēkā esošajiem darba līguma noteikumiem, tad darbiniekam ir tiesības nepiekrist vienošanās noslēgšanai. Tādējādi darbinieka paša ziņā ir izvērtēt un pieņemt lēmumu, vai piekrist darba devēja piedāvātajiem darba līguma grozījumiem.

Papildus norādām, ka saskaņā ar Darba likuma 149. panta sesto daļu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbiniekam ir tiesības uz tādiem darba apstākļu un nodarbinātības noteikumu uzlabojumiem, uz kuriem viņam būtu tiesības, ja viņš nebūtu bijis atvaļinājumā. Līdz ar to, ja laikā, kad izmantojāt bērna kopšanas atvaļinājumu, darba devējs konkrētajā amatā nodarbinātajiem paaugstinājis darba samaksas apmēru, tad darba samaksas apmērs, atgriežoties darbā pēc prombūtnes, paaugstināms arī jums.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas