E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30059
Lasīšanai: 3 minūtes
2
5
2
5

Ja nopirkta nekvalitatīva jauna māja

J
jautā:
31. jūlijā, 2023
Gerda Markus

Labdien! Esam nopirkuši no fiziskas personas būvi – jaunu māju Barnhouse stilā (moduļu māja, ko bija iespējams pārvietot ar krāna palīdzību uz mūsu zemesgabalu) ar pilnu apdari un visām funkcionējošajām komunikācijām (maksimālu energoefektivitāti, divkameru stikla paketēm, ūdens sildītāju, izolāciju, noteku, apkuri (kamīnu un elektriskajiem sildītājiem)). Mājā ir divas dzīvojamās istabas un viena vannas istaba. Kopējā platība ir ap 40 m2. Diemžēl pēc uzstādīšanas sāka atklāties šīs būves trūkumi, proti, nekvalitatīvi grīdas pamati, tā šūpojas un ielūst, sanitārie mezgli un visa ūdens sistēma ir jāmaina, durvju pakete ir nekvalitatīvi uzstādīta. Kādas ir mūsu kā pircēja tiesības prasīt labot minētos trūkumus? Kādi šajā gadījumā ir pārdevēja pienākumi? Vai ir kāda uzraugošā iestāde, kas uzrauga nekvalitatīvus būvniekus?

A
atbild:
08. augustā, 2023

Ja patērētājs iegādājies preci, kas ir nekvalitatīva, līguma noteikumiem neatbilstoša, atbilstoši Patērētāju tiesību aizsardzības likumam (PTAL) patērētājs divu gadu laikā no preces iegādes ir tiesīgs vērsties ar rakstveida iesniegumu pie pārdevēja un prasīt, lai pārdevējs novērš neatbilstības, apmaina preci pret līguma noteikumiem atbilstošu, vai, ja tas nav iespējams un/vai rada būtiskas neērtības, var prasīt cenas samazinājumu vai līguma atcelšanu.

Ja tādējādi strīdu neizdodas atrisināt, patērētājs ir tiesīgs vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), kas sniegtu palīdzību strīda risināšanā.

Tomēr jānorāda, ka PTAL piemērojams attiecībās starp patērētāju (fizisku personu) un pārdevēju, kas saskaņā ar PTAL 1. panta 5. punktu ir fiziska vai juridiska persona, kas savas saimnieciskās vai profesionālās darbības ietvaros piedāvā vai pārdod preci patērētājam. Tātad ar pārdevēju, kas pārdod preci, veicot savu saimniecisko vai profesionālo darbību, turklāt to dara sistemātiski.

Savukārt, ja fiziskā persona, kas pārdod preci, nerīkojas savas saimnieciskās vai profesionālās darbības ietvaros, bet, piemēram, pārdod vienu savā īpašumā esošu lietu, šādā gadījumā strīds par pārdotās preces atbilstību līguma noteikumiem būs radies starp divām fiziskām personām, kuru attiecības neregulē PTAL un kuru strīdus PTAC neizskata. Šādā situācijā strīds starp divām fiziskām personām būs risināms saskaņā ar Civillikumu, un strīdu var izšķirt tiesa.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas