E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30013
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kāds likums būtu jāpiemēro

J
jautā:
25. jūlijā, 2023
Aivars Pļaviņš

Sveicināti! Esmu daudzstāvu daudzdzīvokļu mājas kopīpašnieks. Māja daļēji sadalīta dzīvokļu īpašumos. Zemesgrāmatā ir reģistrēti gan atsevišķi izdalīto dzīvokļu īpašumi un to īpašnieki, gan man piederošās mājas kopīpašuma domājamās daļas ar lietošanā esošām un konkrēti norādītām telpu grupām mājā. Vēl neesmu paspējis visus man piederošos dzīvokļus izdalīt atsevišķos dzīvokļu īpašumos. Tomēr zemesgrāmatā ir reģistrēts līgums par kopīpašuma sadali dzīvokļu īpašumos un arī izziņa par nekustamā īpašuma sadalījumu. Notika kopīpašnieku kopības kopsapulce, kurā radās jautājums par to, cik balsu, ņemot vērā esošo situāciju un pieņemot kopīpašnieku lēmumu, pieder man. Vai man kā zemesgrāmatā reģistrētam domājamo daļu, nevis atsevišķu dzīvokļu īpašniekam, balsojot kopīpašnieku kopsapulcē, pieder tikai viena balss? Vai arī tik daudz balsu, cik telpu grupu man pieder saskaņā ar līgumu par kopīpašuma sadali dzīvokļu īpašumos, kaut arī tie vēl nav reģistrēti zemesgrāmatā kā atsevišķi dzīvokļu īpašumi? Lūdzu jūs rast iespēju sniegt atbildi par šo Dzīvokļa īpašuma likumā neizskatīto situāciju! Labu un veiksmīgu dienu!

A
atbild:
07. augustā, 2023
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Ievērojot, ka vienlaikus attiecībā uz vienu īpašuma priekšmetu nevar piemērot divas atšķirīgas balsošanas kārtības, pēc “likuma gara” būtu jāpiemēro Dzīvokļa īpašuma likums, jo:

  • ir VZD lēmums par kopīpašuma sadali dzīvokļu īpašumos, kas, lai gan nav reģistrēts zemesgrāmatā, ir saistošs;
  • dzīvokļu īpašnieki labprātīgi uzņēmās ievērot dzīvokļu īpašnieku tiesisko regulējumu (sasaucot kopības sapulci), kas liecina, ka starp tiem nav strīdu par piemērojamo tiesību aktu.

Dzīvokļu īpašnieku kopība pastāv tikai dzīvokļu īpašumu gadījumā. Kopīpašnieku savstarpējās attiecības tiek regulētas citādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas