E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33001
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Pagasta pašvaldībai nav tiesību dalīt kopīpašumu

J
jautā:
17. jūnijā, 2024
Natalija

Sveiki! Vēršos ar cerību saņemt atbildi uz apgrūtinošu jautājumu. Privātmāja pieder diviem īpašniekiem. Vienam īpašniekam pieder divi dzīvokļi un zeme zem dzīvokļiem, bet otram  viens dzīvoklis. Savukārt zeme ir kopēja, un ir tikai domājamās daļas. Vai var prasīt, lai pagasta pašvaldība oficiāli sadalītu domājamās daļas? Iepriekš zemes domājamās daļas bija sadalītas ar žogu, bet tas bija sapuvis/nobrucis un netika atjaunots. Ir radušās grūtības ar kanalizācijas pievilkšanu, jo zeme “uz papīra” ir kopīpašumā, bet mutiski tika sadalīta ar nožogojumu. 

A
atbild:
18. jūnijā, 2024
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Kopīpašnieku tiesiskās attiecības ir privāttiesiskas attiecības. Pagasta pašvaldībai nav tiesību dalīt kopīpašumu. Saskaņā ar Civillikuma 1074. pantu nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu.  Kopīpašniekiem ir iespējams vienoties par kopīpašuma sadalīšanu. Ja kopīpašnieki nevar vienoties, tad strīda izšķiršanai viņiem jāvēršas tiesā.  

Kopīpašuma reālā sadalīšana ir iespējama, ja tā atbilst vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam un normatīvajos aktos par teritorijas plānošanu, izmantošanu un apbūvi noteiktajām prasībām. 

Ja kopīpašnieki ir vienojušies par kanalizācijas izbūvi un, kaut arī pastāv vienošanās, otrs kopīpašnieks liek šķēršļus,  strīda izšķiršanai viņiem jāvēršas tiesā, jo nožogojuma uzstādīšana bez līguma par kopīpašuma dalītu lietošanu vai saskaņošanas ar otru kopīpašnieku ir prettiesiska.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 280 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas