E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33017
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Piekrišana laulāto kopmantas ieķīlāšanai

J
jautā:
18. jūnijā, 2024
Aleksandrs Lukins

Vai sieva var ieķīlāt dzīvokli bankā bez vīra piekrišanas, ja dzīvoklis iegūts pēc laulībām, bet zemesgrāmatā sieva ir norādīta kā vienīgā dzīvokļa īpašniece? 

A
atbild:
26. jūnijā, 2024

Civillikuma 89. panta pirmā daļa un 90. panta pirmā daļa paredz katram laulātajam tiesības brīvi rīkoties ar savu atsevišķo mantu. Saskaņā ar Civillikuma 91. panta otrās daļas noteikumiem tas, ka nekustamais īpašums ir viena laulātā atsevišķā manta, ierakstāms zemesgrāmatās. Latvijas Republikas Senāta Civillietu departaments 2020. gada 29. aprīļa lēmumā lietā Nr. SKC-107/2020 norādīja: “Nekustamais īpašums, kas laulības laikā iegūts atlīdzības darījuma rezultātā un zemesgrāmatā ierakstīts uz viena laulātā vārda bez atsevišķas mantas piemetinājuma, iepretim trešajām personām ir abu laulāto kopīgajā mantā ietilpstošs īpašuma priekšmets.”  

Tātad, ja dzīvoklis laulības laikā iegūts bez atlīdzības (piemēram, kā dāvinājums vai mantošanas ceļā), tad tas ir sievas atsevišķais īpašums un vīra piekrišana nebūs nepieciešama. Ja dzīvoklis laulības laikā iegūts atlīdzības darījuma rezultātā (piemēram, pirkuma līgums), bet zemesgrāmatas nodalījumā ir ieraksts, ka nekustamais īpašums ir laulātās atsevišķā manta, tad sieva attiecīgo dzīvokli var brīvi ieķīlāt bez vīra piekrišanas. Tāpat gadījumā, ja starp laulātajiem noslēgts laulības līgums par mantas šķirtību, vīra piekrišana nebūs nepieciešama. 

Savukārt gadījumā, ja dzīvoklis ir iegādāts laulības laikā atlīdzības darījuma rezultātā un zemesgrāmatas nodalījumā nav ieraksta, ka nekustamais īpašums būtu laulātās atsevišķā manta, un nav arī laulības līguma par laulāto mantas šķirtību, tad dzīvoklis ir abu laulāto kopmanta un, lai to ieķīlātu, ir nepieciešama otra laulātā piekrišana, kas tiek noformēta pie zvērināta notāra.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas