E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29427
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Transportlīdzekļa pārdošanas nosacījumi

J
jautā:
15. maijā, 2023
Igors

Labdien! Es iegādājos līzingā divus jaunus auto. Pēc pusgada apprecējos. Mēs ar sievu izmantojām šos auto. Pienāca līzinga termiņa beigas. Es iemaksāju atlikušo summu par vienu auto (izpirku). Šis auto uzreiz tika pārdots, un saņemtā summa tika iemaksāta kā atlikusī summa par otru auto. Tā kā es tobrīd neatrados Latvijā, tad auto reģistrējām uz sievas vārda. Visas iemaksas (pirmā iemaksa, ikmēneša līzinga maksājumi, atlikusī summa) veicu es no sava privātā bankas konta. Ja nolemju šķirties no sievas, vai auto skaitīsies kā kopīpašums vai tomēr mans, neskatoties uz to, ka reģistrācija (nevis pirkums) veikta uz sievas vārda? Vai sieva bez manas piekrišanas drīkst pārdot šo auto?

A
atbild:
08. jūnijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 91. pantu katra laulātā atsevišķa manta it sevišķi ir:

  • manta, kas laulātajam piederējusi pirms laulības vai ko laulātie līgumā noteikuši par atsevišķu mantu;
  • priekšmeti, kas noder tikai viena laulātā personīgai lietošanai vai vajadzīgi viņa patstāvīgā darbā;
  • manta, ko viens laulātais ieguvis bez atlīdzības laulības laikā;
  • laulātā atsevišķās mantas ienākumi, kas nav nodoti ģimenes un kopīgās mājsaimniecības vajadzībām;
  • manta, ar ko aizstāta iepriekšējos (1.–4.) punktos minētā manta.

Tas, ka zināma manta ir atsevišķa, jāpierāda tam laulātajam, kas to apgalvo.

Saskaņā ar Civillikuma 89. panta otro daļu viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Līdzdalība var notikt ar mantisku ieguldījumu un nemantisku ieguldījumu. Manta, kas nav iegūta iepriekš minētajos apstākļos, ir atzīstama par laulāto atsevišķu mantu. Šaubu gadījumā jāpieņem, ka šī manta abiem pieder līdzīgās daļās.

Savukārt, ja ir bijusi laulātā līdzdalība, tad tas automātiski nenozīmē, ka nekustamais īpašums ir dalāms uz pusēm. Proti, manta vienlīdzīgās daļās tiek dalīta tad, ja katra laulātā ieguldījums nav precīzi nosakāms, bet, ja ieguldījuma apmērs ir zināms, tad kopīgās mantas sadale notiks, ņemot vērā faktiskos apstākļus, kā arī laulāto iesniegtos pierādījumus par šiem apstākļiem.

Par transportlīdzekļa pārdošanu norādāms, ka Ceļu satiksmes likuma 1. panta 24. punkts nosaka: transportlīdzekļa īpašnieks ir fiziska vai juridiska persona, kurai pieder transportlīdzeklis. Šā likuma 10. panta otrajā daļā noteikts, ka transportlīdzekli reģistrē uz tā īpašnieka vārda.

Transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība ir dokuments, kurā uzrādīti dati par transportlīdzekļa īpašnieku.

Transportlīdzekļu reģistrēšanai nepieciešamie dokumenti ir norādīti likuma 11. pantā. Ja transportlīdzeklis ir laulāto kopīga manta, tad laulātajam, uz kura vārda transportlīdzeklis reģistrēts, tā atsavināšanas (pārdošanas, dāvinājuma, maiņas) gadījumā rakstveidā jāapliecina, ka otram laulātajam nav pretenziju par transportlīdzekļa atsavināšanu. 

Atbilstoši likuma 12. pantam, lai reģistrētu transportlīdzekli, tā īpašniekam jāiesniedz pietiekami dokumentāri pierādījumi par transportlīdzekļa iegūšanu legālā ceļā. Saskaņā ar 12. panta otro daļu dokumenti, ar kuriem pierādāmas īpašuma tiesības, ir:

1) izraksts no notariālo aktu grāmatas vai noteiktā kārtībā apliecināts līgums (Civillikuma 1474. pants) par transportlīdzekļa atsavinājumu (dāvinājums, pirkums, maiņa u. tml.), kopmantas dalīšanas līgums vai līgums par kopīpašuma izbeigšanu;

2) mantojuma apliecība, tiesas spriedums par mantošanu, mantojuma, laulāto kopmantas vai kopīpašuma sadali, īpašuma tiesību atzīšanu, iegūšanu ar ieilgumu vai uz citiem Civillikumā paredzētiem īpašuma tiesību iegūšanas pamatiem;

4) dokuments par iepriekš nereģistrēta vai ārvalstīs reģistrēta transportlīdzekļa iegādi ārvalstīs;

7) dokuments par loterijā vai citā ceļā legāli laimētu transportlīdzekli;

8) dokuments par Latvijā izgatavota vai pārbūvēta transportlīdzekļa leģitimāciju;

9) arhīva izziņa un citi īpašuma tiesības apliecinoši dokumenti.

Visos šajos dokumentos jābūt norādītiem transportlīdzekļa īpašnieka datiem un transportlīdzekļa tehniskajiem uzskaites datiem (marka, modelis, agregātu numuri u. c.) tādā apjomā, kas dod iespēju identificēt konkrēto transportlīdzekļa īpašnieku un transportlīdzekli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas