E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28400
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Personas datu apstrādes pārkāpumu sekas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. janvārī, 2023
Kaspars Bariss

Ko darīt, ja cilvēks iebilst pret Datu aizsardzības regulu un negrib pildīt Datu valsts inspekcijas lēmumus, tādējādi izraisot būtiskas sekas?

A
atbild:
30. janvārī, 2023

Ja persona (datu apstrādes pārzinis vai apstrādātājs) nepilda Datu valsts inspekcijas lēmumu, inspekcija ir tiesīga piemērot pārkāpējam Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 83. pantā noteikto naudas sodu.

Administratīvos naudas sodus apmērā līdz 10 000 000 eiro vai uzņēmuma gadījumā līdz 2% no tā kopējā visā pasaulē iepriekšējā finanšu gadā gūtā gada apgrozījuma, ņemot vērā to, kuras summas apmērs ir lielāks, saskaņā ar 2. punktu piemēro par šādu noteikumu pārkāpumiem:

  1. a) pārziņa un apstrādātāja pienākumi saskaņā ar 8., 11., 25.–39., 42. un 43. pantu;
  2. b) sertifikācijas struktūras pienākumi saskaņā ar 42. un 43. pantu;
  3. c) pārraudzības struktūras pienākumi saskaņā ar 41. panta 4. punktu.

Administratīvos naudas sodus apmērā līdz 20 000 000 eiro vai uzņēmuma gadījumā līdz 4% no tā kopējā visā pasaulē iepriekšējā finanšu gadā gūtā gada apgrozījuma, ņemot vērā to, kuras summas apmērs ir lielāks, saskaņā ar 2. punktu piemēro par šādu noteikumu pārkāpumiem:

  1. a) apstrādes pamatprincipi, tostarp nosacījumi par piekrišanu, ievērojot 5., 6., 7. un 9. pantu;
  2. b) datu subjekta tiesības saskaņā ar 12.–22. pantu;
  3. c) personas datu nosūtīšana saņēmējam uz trešo valsti vai starptautisku organizāciju saskaņā ar 44.–49. pantu;
  4. d) visi pienākumi, ievērojot dalībvalsts tiesību aktus, kuri pieņemti saskaņā ar IX nodaļu;
  5. e) ja nav ievērots uzraudzības iestādes rīkojums vai pagaidu vai galīgs apstrādes vai datu aprites ierobežojums saskaņā ar 58. panta 2. punktu, vai nav sniegta piekļuve, pārkāpjot 58. panta 1. punktu.

Saskaņā ar Krimināllikuma 145. pantu par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem:

“(1) Par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja ar to radīts būtisks kaitējums, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

(2) Par nelikumīgām darbībām ar fiziskās personas datiem, ja tās izdarījis personas datu apstrādes pārzinis vai operators atriebības, mantkārīgā vai šantāžas nolūkā, – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

(3) Par personas datu apstrādes pārziņa vai operatora vai datu subjekta ietekmēšanu, pielietojot vardarbību vai draudus vai ļaunprātīgi izmantojot uzticību, vai ar viltu nolūkā veikt nelikumīgas darbības ar fiziskās personas datiem – soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.”

Tādējādi, ja Datu valsts inspekcija ir pieņēmusi lēmumu, kas netiek pildīts, jums ir tiesības sūdzēties Datu valsts inspekcijā un pieprasīt lēmuma izpildi. DVI kompetencē šādos apstākļos ir lēmuma pieņemšana par atbildīgās personas sodīšanu.

Savukārt, ja ar atbildīgās personas darbībām jums ir nodarīts būtisks kaitējums, jums ir tiesības vērsties tiesībsargājošajās iestādēs ar iesniegumu par kriminālprocesa ierosināšanu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas