E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25388
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Vai var saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju, ja studē ārvalstī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. janvārī, 2022
Diana

Pilngadīgai personai, kura saņem apgādnieka zaudējuma pensiju, ja tā turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu dienas nodaļā (pilna laika klātienes studijas), bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ir tiesības saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju. Ja persona (Latvijas pilsonis pilsonis) pēc pilngadības sasniegšanas turpina vispārējās, profesionālās, augstākās vai speciālās izglītības iegūšanu dienas nodaļā (pilna laika klātienes studijas) ārzemēs, vai šai personai ir tiesības saņemt apgādnieka zaudējuma pensiju līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai?

A
atbild:
24. janvārī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Informāciju par apgādājamā mācībām vispārizglītojošā, profesionālajā izglītības iestādē vai augstskolā Latvijā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas pensijas izmaksātājs, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), saņem no Izglītības ministrijas, taču VSAA var pieprasīt apgādājamajam izziņu par mācībām iesniegt personīgi.

Ja apgādājamais mācās ārvalstīs, tad ir jāiesniedz izglītības iestādes izziņa, kurai ir jābūt izsniegtai ne agrāk kā dienā, kad uzsāktas mācības izglītības iestādē, un tajā jābūt norādītai šādai informācijai:

  • mācību gads un kurss;
  • programmas ilgums un beigu datums;
  • norāde par mācībām pilna laika klātienē, ja persona ir augstskolas vai koledžas students.

Ministru kabineta noteikumos Nr. 542 “Latvijas Republikā piešķirto valsts pensiju izmaksas kārtība personām pēc izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs” noteikts: apgādnieka zaudējuma pensiju apgādājamam, kurš mācās ārvalsts izglītības iestādē un ir sasniedzis 18 gadu vecumu, bet nav vecāks par 24 gadiem, turpina izmaksāt, ja papildus šo noteikumu 7. punktā minētajiem dokumentiem persona iesniedz ārvalsts izglītības iestādes izziņu, kas apliecina likuma “Par valsts pensijām19. panta ceturtajā daļā noteiktās izglītības iegūšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas