E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2318
Lasīšanai: 2 minūtes

Pašvaldību vēlēšanās var balsot ar eID karti

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2013
Ieva D

Mainot pasi, kurai beidzās derīguma termiņš, izvēlējos eID karti. Tagad izrādās, es nevarēšu piedalīties vēlēšanās, jo „neesot kur iespiest zīmogu”. Cik pamatoti ir liegt pilsonim piedalīties vēlēšanās ar derīgu personu apliecinošu dokumentu? Paldies.

A
atbild:
15. maijā, 2013
Laura Platace
LV portāls

Piedaloties kārtējās pašvaldību vēlēšanas, kas norisināsies šī gada 1.jūnijā, vēlēšanu iecirknī būs jāuzrāda derīgs personu apliecinošs dokuments – pase vai personas apliecība (eID karte). Pašvaldību vēlēšanās varēs nobalsot ar eID karti, jo katrs vēlētājs ir reģistrēts vienā noteiktā vēlēšanu iecirkņa vēlētāju sarakstā. Attiecīgi personai nav iespējas nobalsot vairākas reizes. 

Ņemot vērā radušos situāciju, tiek plānots nodrošināt iespēju arī Saeimas vēlēšanās balsot ar eID karti. Centrālās vēlēšanu komisijas Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa norāda: nākamajās Saeimas vēlēšanās balsot ar personas apliecību būs iespējams tikai tajā gadījumā, ja parlaments atbalstīs vēlētāju reģistrācijas kārtības maiņu Saeimas vēlēšanās un vienosies vēlētāju uzskaitei arī Saeimas vēlēšanās izmantot vēlētāju reģistru.

Lai vēlētāju reģistru varētu izmantot Saeimas vēlēšanās, Saeimai ir jāpieņem attiecīgi grozījumi gan Saeimas vēlēšanu likumā, gan Vēlētāju reģistra likumā

Šobrīd šis priekšlikums tiek diskutēts Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā. Līdz ar to - plānotas šādas izmaiņas vēlēšanu kārtībā ir, taču, vai tās tiks atbalstītas, vēl nav zināms.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas