E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29244
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Darbinieka atsaukšana no atvaļinājuma

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. aprīlī, 2023
Armands

Labdien! Vēlos uzzināt, vai uzņēmumā drīkst šādi rīkoties. Darbinieks ir atvaļinājumā, bet ir radusies vajadzība viņu atsaukt atpakaļ darbā. Darbinieks tam piekrīt ar nosacījumu, ka viņam paliek izmaksātā atvaļinājuma nauda un paralēli ir arī darba samaksa par darbā nostrādāto laiku. Respektīvi, viņš saņem gan atvaļinājuma naudu, gan darba samaksu par darbā nostrādāto laiku. Vai tas nav pretrunā Darba likumam? Vai ir izņēmuma gadījumi?

A
atbild:
25. aprīlī, 2023

Saskaņā ar Darba likuma 141. pantu atpūtas laiks šā likuma izpratnē ir laikposms, kurā darbiniekam nav jāveic viņa darba pienākumi un kuru viņš var izlietot pēc sava ieskata. Atpūtas laiks ietver pārtraukumus darbā, diennakts atpūtu, nedēļas atpūtu, svētku dienas un atvaļinājumus. Vienlaikus no Darba likuma 150.panta pirmās daļas izriet, ka atvaļinājums un tā piešķiršana ir darbinieka un darba devēja savstarpējās vienošanās rezultāts. Tādējādi  savstarpējās vienošanās rezultātā piešķirto atvaļinājumu darba devējs (tāpat kā darbinieks) nevar atsaukt vai pārtraukt vienpusēji.

Ja to paredz uzņēmuma normālas darba gaitas nodrošināšana, piemēram, steidzama, iepriekš neparedzēta darba pabeigšanai noteiktā laikā, ko var paveikt tikai konkrēts darbinieks, kurš tobrīd izmanto ikgadējo atvaļinājumu, darba devējs ar paša darbinieka piekrišanu var ar rīkojumu šo darbinieku no atvaļinājuma atsaukt.

Šādā situācijā, aprēķinot darba samaksu par laiku, kad darbinieks no atvaļinājuma būs atgriezies darbā un pildīs darba pienākumus, ņems vērā izmaksāto atvaļinājuma naudu un veiks pārrēķinu, jo atvaļinājuma naudas aprēķināšanai tiek piemērots vidējās izpeļņas aprēķins, savukārt darba samaksai – nolīgtā darba alga.

Par konkrēto laiku saņemt dubultu atlīdzību (atvaļinājuma naudu un darba samaksu) Darba likums neparedz. Puses var vienoties par papildu kompensējošu atpūtas dienu piešķiršanu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas