E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29057
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
3
1
3

Īres vai nomas līguma darījuma sastāvdaļas

J
jautā:
03. aprīlī, 2023
Marta

Labdien! Ja es izīrēju citai personai kustamu lietu, vai īres līgums, kuru būšu sastādījusi un kuru abas puses būs parakstījušas, būs ar juridisku spēku? Kam noteikti ir jābūt iekļautam šajā līgumā? Vai ir nepieciešams arī parakstīt pieņemšanas–nodošanas aktu? Ar ko tas atšķiras no īres līguma?

A
atbild:
02. maijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Civillikuma 1405. pantu, lai darījumam būtu tiesīgs spēks, ir vajadzīgs, lai tā dalībniekiem būtu tiesībspēja un rīcībspēja šā darījuma taisīšanai, pretējā gadījumā darījums nav spēkā. Rīcībspējas trūkst nepilngadīgajiem.

Atbilstoši Civillikuma 1473. pantam tiesiska darījuma forma ir atkarīga no lietas dalībnieku ieskata, izņemot likumā tieši norādītos gadījumus.

Kustamas mantas īres vai nomas līgumam likums neuzdod īpašu formu, līdz ar to darījuma puses var noslēgt savā starpā sagatavotu līgumu privātā kārtā.

Atbilstoši Civillikuma 2112. pantam noma vai īre ir līgums, ar ko viena puse piešķir vai apsola otrai par zināmu nomas vai īres maksu kādas lietas lietošanu. Līgums, ar kuru piešķir vai apsola augļu nesējas lietas lietošanu augļu ievākšanai no tās, ir noma, bet ikviens cits lietošanas piešķīruma līgums – īre.

Nomas un īres līguma noteikumus paredz Civillikuma četrpadsmitā nodaļa.

Parasti nomas vai īres līgumā iekļauj noteikumus par līguma priekšmetu, pušu tiesībām un pienākumiem, kustamas mantas nodošanas noteikumiem, kurā paredz kārtību, kādā, beidzoties līguma darbības termiņam vai arī to izbeidzot pirms termiņa, līguma puse kustamo mantu nodod otrai pusei ar kustamas mantas pieņemšanas–nodošanas aktu, nosakot kustamas mantas stāvokli.

Līguma puse, kura īrē vai nomā kustamo mantu, ir materiāli atbildīga par kustamo mantu, kas tiek nodota tai lietošanā. Ja kustamās mantas atdošanas brīdī tās stāvoklis ir pasliktinājies vairāk nekā dabiskā nolietojuma apjomā vai ja kustamas mantas pieņemšanas–nodošanas akta parakstīšanas brīdī tiek konstatēts, ka kustamā manta vai tās daļas iztrūkst vai kustamā manta vai tās daļa ir bojāta, nomnieks vai īrnieks parasti apņemas kompensēt otrai pusei iztrūkstošās vai bojātās kustamās mantas vērtību.

Pieņemšanas–nodošanas akts ir kustamās mantas pieņemšanas–nodošanas dokuments, kurā aprakstīts kustamās mantas faktiskais stāvoklis un kuru paraksta abas puses, kā arī akts ir Līguma neatņemama sastāvdaļa.

Līgumā ietver arī norēķinu kārtību, līguma grozīšanas un izbeigšanas kārtību, pušu atbildību, paredzot līgumsoda piemērošanas kārtību, strīdu risināšanu, līguma darbības laiku un nobeiguma noteikumus, kā arī norāda pušu rekvizītus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas