E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19803
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

Darbinieku disciplinārsodi

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2020
A

Labdien! Vai darba devējs pēc mutiskiem aizrādījumiem var atlaist no darba vai pazemināt amatā? Vai tomēr būtu jābūt rakstiskam brīdinājumam? Paldies!

A
atbild:
20. aprīlī, 2020
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieku var disciplināri sodīt par noteiktās darba kārtības vai darba līguma pārkāpšanu.  

Darba likuma 90. pants paredz, ka par noteiktās darba kārtības vai darba līguma pārkāpšanu darba devējs pēc savas izvēles darbiniekam var izteikt rakstveida piezīmi vai rājienu, minot tos apstākļus, kas norāda uz pārkāpuma izdarīšanu. Rājiens tiek uzskatīts par smagāku pārkāpumu salīdzinājumā ar piezīmi.

Pirms piezīmes vai rājiena izteikšanas darba devējs rakstveidā iepazīstina darbinieku ar viņa izdarītā pārkāpuma būtību un pēc tam pieprasa no viņa rakstveida paskaidrojumu par izdarīto pārkāpumu.

Piezīmi vai rājienu var izteikt noteiktā laikā: ne vēlāk kā viena mēneša laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas (neieskaitot darbinieka pārejošas darbnespējas laiku, kā arī laiku, kad darbinieks ir atvaļinājumā vai neveic darbu citu attaisnojošu iemeslu dēļ, bet ne vēlāk kā 12 mēnešu laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas). Par katru pārkāpumu var izteikt tikai vienu piezīmi vai rājienu.

Darba devējam ir pienākums izsniegt darbiniekam rakstveida rīkojumu, ar kuru darbiniekam ir izteikta piezīme vai rājiens. Ja darba devējs ir izteicis piezīmi vai rājienu tikai mutvārdos, šāds aizrādījums netiek uzskatīts par disciplinārsodu un nerada tiesiskas sekas.

Tiesiski izteiktai piezīmei vai rājienam var būt dažādas sekas. Tiesu praksē atzīts, ka tieši piemērotais sods ir kritērijs, lai atkārtota pārkāpuma gadījumā darba devējs būtu tiesīgs darbiniekam uzteikt darba līgumu, piemērojot kā pamatojumu Darba likuma 101. panta pirmās daļas 1.–5. punktu. Skatīt AT Civillietu departamenta spriedumu lietā SKC-281/2011.

Darba devējam ir jāvērtē izdarītā pārkāpuma būtiskums. Par izteiktu piezīmi vai rājienu piemērotie sodi var būt ierobežotas darbinieka izaugsmes iespējas un atalgojums nākotnē. Vienlaikus likums paredz termiņu – vienu gadu no piezīmes vai rājiena izteikšanas dienas –, pēc kura iztecēšanas darbinieks uzskatāms par nesodītu, ja nav izteikta jauna piezīme vai rājiens.

Līdz ar to, lai darbinieku disciplināri sodītu vai izsniegtu darba devēja uzteikumu, ir nepieciešams apliecinājums – darbinieka rakstveida paskaidrojums, kas paredz iespēju darbiniekam savu rīcību ne vien paskaidrot, bet arī attaisnot. 

Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 11. pantā paredzētie disciplinārsodi ir plašāki nekā Darba likumā – mēnešalgas samazināšana, pazemināšana amatā uz laiku līdz 3 gadiem un atbrīvošana no amata bez tiesībām vienu gadu pretendēt uz amatu valsts pārvaldē.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas