E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28891
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Pērkamā īpašuma atdalīšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2023
Indra

Labdien! Vēlamies iegādāties māju, kas nav atdalīta no īpašuma. Pārdevējs apgalvo un ir iekļāvis līgumā, ka atdalīšana notiks 30 dienu laikā no līguma parakstīšanas. Pieprasījums mājas atdalīšanai no visa īpašuma esot iesniegts Valsts zemes dienestā. Vai nerodas situācija, ka gribam pirkt īpašumu, kas neeksistē, jo patlaban mājai nav atsevišķas zemesgrāmatas, taču tā ir iekļauta kopīgā īpašumā ar zemi un citām būvēm? Paldies!

A
atbild:
14. martā, 2023
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Lasītāja pērk īpašumu, kas tiks atdalīts un veidots kā patstāvīgs īpašums. Tas ir pieļaujams saskaņā ar Civillikuma 1413. pantu, kas noteic, ka nav vajadzīgs, lai darījuma priekšmets jau pastāvētu tā taisīšanas laikā; darījums var attiekties arī uz nākamām lietām.

Konkrētajā gadījumā ir svarīgi, lai lasītāja līguma sagatavošanai vērstos pie zvērināta notāra, jo šāda veida līgumiem ir nianses, kas jāievēro, tostarp jāapzinās izmaksas par pērkamā īpašuma atdalīšanu. Māju bez zemes atdalīt nevar, tātad vajadzīga zemes iemērīšana. To noteikti nevar izdarīt 30 dienās, ja vien pārdevējs jau nav veicis šīs darbības tā, ka atlikusi tikai reģistrācija kadastrā. Šo jautājumu precizēšanai nepieciešama abu pušu konsultācija pie notāra.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas