E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28572
Lasīšanai: 4 minūtes
6
6

Darba algas aprēķināšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. februārī, 2023
Dainis

Labdien! Jautājums par darba samaksu. Vai tā ir korekti aprēķināta? Janvārī tika nostrādātas 204 darba stundas, no kurām 64 h ir nakts stundas, un 36 h ir virsstundas. Normālā darba laika samaksa ir 6, 5 eiro bruto. Kopā par mēnesi bruto aprēķināts 1674, 26 eiro. Paldies!

A
atbild:
23. februārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Laika algu saskaņā ar Darba likuma 62. panta otro daļu aprēķina atbilstoši faktiski nostrādātajam darba laikam, neatkarīgi no paveiktā darba daudzuma.

Ja darbiniekam nolīgta stundas algas likme 6,5 eiro un darbinieks nostrādājis 204 stundas, no tām 64 ir nakts stundas, 36 ir virsstundas, darba samaksa būtu aprēķināma:

  • 6,5 eiro x 204 (nostrādātās stundas) = 1326 eiro;
  • 3,25 eiro (Darba likuma 67. panta pirmajā daļā noteiktā piemaksa ne mazāk kā 50 procentu apmērā no darbiniekam noteiktās stundas algas likmes) x 64 (nostrādātās stundas nakts darbā) = 208 eiro;
  • 6,5 eiro (Darba likuma 68. panta pirmajā daļā noteiktā piemaksa ne mazāk kā 100 procentu apmērā no darbiniekam noteiktās stundas algas likmes) x 36 (nostrādātās virsstundas) = 234 eiro,

kopā 1768 eiro.

Vienlaikus vēršama uzmanība, ka atbilstoši Darba likuma 136. panta pirmajā daļā noteiktajam virsstundu darbs konstatējams gadījumā, ja darbinieks veic darbu virs attiecīgajam darbiniekam noteiktā normālā darba laika. Savukārt summētā darba laika organizācijas gadījumā saskaņā ar Darba likuma 140. panta piekto daļu darbs, kuru darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika, uzskatāms par virsstundu darbu. Piemēram, ja darbiniekam noteikts viena mēneša pārskata periods, tad par virsstundām būs uzskatāmas tikai tās, kuras darbinieks būs nostrādājis virs mēneša normālā darba laika stundu skaita. Tāpat jāievēro –, ja darbiniekam ir attaisnotās prombūtnes laiks, normālā darba laika stundu daudzumā netiek ieskaitīts attaisnotās prombūtnes laiks, piemēram, atvaļinājuma laiks, darbnespējas laiks u. tml.

Papildus attiecībā uz virsstundu darba atlīdzināšanu norādāms, ka saskaņā ar Darba likuma 136. panta devīto daļu līdz ar vienošanos par virsstundu darbu vai norīkošanu to veikt darbinieks un darba devējs var vienoties, ka darbiniekam piemaksu par virsstundu darbu aizstāj ar apmaksātu atpūtu citā laikā atbilstoši nostrādāto virsstundu skaitam, kā arī par šāda apmaksāta atpūtas laika piešķiršanas kārtību. Darba likuma 136. panta desmitajā daļā noteikts: ja darbiniekam nepiešķir piemaksu par virsstundu darbu, bet to aizstāj ar apmaksātu atpūtu, tad šādu apmaksātu atpūtu piešķir mēneša laikā no virsstundu darba veikšanas dienas, bet, ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, apmaksātu atpūtu piešķir nākamajā pārskata periodā, bet ne vēlāk kā triju mēnešu laikā. Darbiniekam un darba devējam vienojoties, apmaksāto atpūtu var pievienot ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam, atkāpjoties no šajā daļā noteiktās vispārīgās kārtības.

Atbilstoši Darba likuma 71. pantam, izmaksājot darba samaksu, darba devējam jāizsniedz darbiniekam darba samaksas aprēķins, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tai skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

Gadījumā, ja uzskatāt, ka darba devējs nav atbilstoši aprēķinājis samaksu, kas jums pienākas, jums saskaņā ar Darba likuma 71. pantu ir tiesības pieprasīt darba devējam izskaidrot veikto aprēķinu. Ja darba samaksas aprēķins nav atbilstošs, darbiniekam savu aizskarto tiesību aizsardzības nolūkā saskaņā ar Darba likuma 94. panta pirmo daļu ir tiesības ar rakstveida sūdzību vērsties pie darba devēja. Tāpat darbiniekam savu aizskarto tiesību aizsardzības nolūkā ir tiesības ar iesniegumu vērsties Valsts darba inspekcijā, lai tā veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas