E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28287
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kas jāņem vērā pabalsta apmēra noteikšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2023
Andra

Kā noteikt bēru pabalsta apmēru saistībā ar tuva ģimenes locekļa nāvi saskaņā ar atlīdzības likuma 20. pantu? Miršanas fakts ir konstatēts 30. decembrī, bet no 1. janvāra mainās minimālās mēneša darba algas apmērs – no 500 uz 620 eiro.

A
atbild:
12. janvārī, 2023
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums paredz tiesības amatpersonai (darbiniekam) saņemt pabalstu saistībā ar ģimenes locekļa vai apgādājamā nāvi ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā. Šī pabalsta piešķiršanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi. Noteikumos minēts, ka iesniegumu par pabalsta piešķiršanu amatpersona (darbinieks) var iesniegt gada laikā pēc ģimenes locekļa vai apgādājamā nāves. Pabalsta apmēru nosaka nevis tie normatīvie akti, kas ir spēkā nāves iestāšanās brīdī, bet tie, kas ir spēkā iesnieguma iesniegšanas brīdī. Attiecīgi, ja iesniegums iesniegts 2023. gadā, tad pabalsta apmērs nosakāms ne vairāk kā 620 eiro (minimālā mēneša darba alga 2023. gadā).

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka šis pabalsts nosakāms ne vairāk kā vienas minimālās mēneša darba algas apmērā, bet pabalsta apmērs var būt arī mazāks par vienu minimālo mēneša darba algu, jo tā apmēru ietekmē iestādei pieejamie finanšu līdzekļi. Aicinām vērsties iestādē, kurā esat nodarbināts, lai noskaidrotu precīzu pabalsta apmēru.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas