E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28192
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Saimnieciska un organizatoriska rakstura pasākumi, kuru rezultātā notiek darbinieku skaita samazināšana vai amatu likvidēšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. decembrī, 2022
Vijolīte

Labdien!
Vai var atlaist cilvēku, likvidējot viņa amata vietu, lai izveidotu augstāk kvalificētu darbavietu, kas neatbilst esošajam darbiniekam?
“Ir nepieciešams veidot augstāk kvalificētu, jaunu amata vietu X, likvidējot amata vietu – Y, gan daļēji samazinoties funkciju apjomam, gan pārdalot amata pienākumus starp pārējiem speciālistiem.”
Vai tā drīkst darīt? Vai arī kaut kas tiek pārkāpts?

A
atbild:
09. janvārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 104. panta pirmo daļu darbinieku skaita samazināšana ir darba līguma uzteikums tādu iemeslu dēļ, kas nav saistīti ar darbinieka uzvedību vai viņa spējām, bet ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā. Ja darba devējs uzskata par lietderīgu uzņēmumā veikt saimnieciska un organizatoriska rakstura pasākumus un to rezultātā īstenot darbinieku skaita samazināšanu vai amatu likvidēšanu, darba devējam ir tiesības uzteikt darbiniekam darba līgumu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punktu, – darbinieku skaita samazināšana, ievērojot Darba likuma 26. nodaļā noteikto darba līguma uzteikšanas kārtību (tai skaitā Darba likuma 101. panta ceturtajā daļā darba devējam noteikto pienākumu piedāvāt darbiniekam citu darbavietu tajā pašā vai citā uzņēmumā).

Par Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punkta piemērošanu Latvijas Republikas Augstākās tiesas Senāts judikatūrā norādījis, ka minētajā tiesību normā paredzētā “darbinieku skaita samazināšana” ir ģenerālklauzula, kuras saturs nosakāms atbilstoši Darba likuma 104. panta pirmajai daļai, proti, šāds uzteikums nav saistīts ar darbinieka uzvedību vai spējām, bet ir pietiekami pamatots ar neatliekamu saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu. Ja šādu apstākļu nav, uzteikums nevar būt pamatā darba līguma izbeigšanai pēc Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punkta.

Izskatot strīdu par darba devējas uzteikumu saistībā ar darbinieku skaita samazināšanu, vispirms jānoskaidro, vai uzņēmumā ir veikti kādi no Darba likuma 104. panta pirmajā daļā minētajiem pasākumiem, kāds ir bijis to raksturs un ietekme uz attiecīgā darbinieka nodarbinātības noteikumiem (Augstākās tiesas 2015. gada 18. jūnija spriedums lietā Nr. SKC‑1914/2015). Tiesas kompetencē neietilpst izvērtēt darba devējas veikto saimnieciska un organizatoriska rakstura pasākumu lietderību. Taču tas nenozīmē, ka tiesa ir atbrīvota no pienākuma pārbaudīt, vai darbinieku skaita samazināšana reāli ir notikusi (Augstākās tiesas 2012. gada 14. novembra spriedums lietā Nr. SKC-1844/2012).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas