E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28100
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Vai pārvaldnieks var pasūtīt tehniskās apsekošanas atzinumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2022
Egīls

Saskaņā ar Ministru kabineta 2021. gada 15. jūnija noteikumu Nr. 384 “Būvju tehniskās apsekošanas būvnormatīvs LBN 405-21” 9. punktu tehnisko apsekošanu (būves vai tās daļas novērtēšanu, tai skaitā veicot būves vai tās daļas vizuālo apskati, tās konstrukciju, tajā iebūvēto būvizstrādājumu, to savienojumu vietu faktiskā tehniskā stāvokļa apzināšanas un izvērtēšanas darbu komplekss, kas ir pamats būves vai tās daļā iebūvēto būvizstrādājumu, elementu un to savienojumu mezglu detalizētai izpētei un tehniskās apsekošanas atzinuma sagatavošanai) veic periodiski būves ekspluatācijas laikā ne retāk kā reizi 10 gados otrās un trešās grupas publiskai un daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamajai ēkai. Vai daudzdzīvokļu mājas pārvaldnieks bez kopsapulces sasaukšanas var pasūtīt tehniskās apsekošanas atzinumu atbilstoši LBN, ja šo atzinumu pieprasa būvvalde?

A
atbild:
27. decembrī, 2022
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmās daļas 1. un 2. punktu dzīvokļa īpašniekam ir pienākums piedalīties dzīvojamās mājas pārvaldīšanā un segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus šī likuma 13. pantā noteiktajā kārtībā, proti, segt uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata noteiktos izdevumus obligāti veicamo dzīvojamās mājas pārvaldīšanas darbību veikšanai (Dzīvokļu īpašuma likuma 13. panta pirmā daļa).

Savukārt atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta otrās daļas 1. (d) apakšpunktam obligāti veicamās pārvaldīšanas darbības cita starpā ir dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un komunikāciju apsekošana, tehniskā apkope un kārtējais remonts. Tas nozīmē, ka tehniskās apsekošanas atzinuma sagatavošana, ja tas objektīvi nepieciešams daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas stāvokļa novērtēšanai un apdraudējuma iestāšanās novēršanai, ir obligāti veicamā pārvaldīšanas darbība, kuras īstenošanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 907  “Noteikumi par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi un kārtējo remontu”.

Saskaņā ar minēto noteikumu 6. punktu dzīvojamās mājas, tajā esošo iekārtu un inženiertīklu tehnisko apkopi, vizuālo apskati, tehnisko apsekošanu un bojājumu novēršanu nodrošina dzīvojamās mājas pārvaldītājs. Turpretī dzīvokļu īpašniekiem uz dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma pamata ir pienākums apmaksāt apsekošanas izdevumus.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas