E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28098
Lasīšanai: 2 minūtes

Darbinieku pārstāvju ievēlēšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2022
Juris

Darba likumā minēts: “(2) Darbinieku pilnvarotus pārstāvjus var ievēlēt, ja uzņēmumā nodarbināti pieci vai vairāki darbinieki. Darbinieku pilnvarotus pārstāvjus uz noteiktu pilnvaru termiņu ar klātesošo vienkāršu balsu vairākumu ievēlē sapulcē, kurā piedalās vismaz puse no attiecīgā darba devēja uzņēmumā nodarbinātajiem darbiniekiem. Sapulces gaitu protokolē un pieņemtos lēmumus ieraksta protokolā. Darbinieku pilnvaroti pārstāvji pauž vienotu viedokli attiecībā uz darba devēju.”
Kāda būtu rīcība, ja uzņēmuma darbības specifikas un lielā darbinieku skaita dēļ kopsapulci pārstāvju ievēlēšanai nav iespējams sasaukt?

A
atbild:
23. decembrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba devējs Darba likuma izpratnē ir fiziskā vai juridiskā persona vai arī tiesībspējīga personālsabiedrība, kas uz darba līguma pamata nodarbina vismaz vienu darbinieku (Darba likuma 4. panta pirmā daļa). Savukārt uzņēmums Darba likuma izpratnē ir jebkura organizatoriska vienība, kurā darba devējs nodarbina savus darbiniekus (Darba likuma 5. pants).

Tādējādi, piemērojot Darba likuma normas, kurās lietots jēdziens “uzņēmums”, jāņem vērā Darba likuma 5. pantā sniegtais definējums. Vēršam uzmanību, ka darba devēja jebkura organizatoriska vienība, piemēram, veikals, struktūrvienība, kurā tiek nodarbināti darbinieki, vērtējama kā uzņēmums Darba likuma izpratnē.

Ja darbinieki savu sociālo, ekonomisko un profesionālo tiesību un interešu aizstāvību vēlas īstenot ar darbinieku pilnvarotu pārstāvju starpniecību, to ievēlēšanu veic atbilstoši Darba likuma 10. panta otrajai daļai, proti, pilnvarotos pārstāvjus ievēlot katrā no attiecīgā darba devēja uzņēmumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 95 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas