E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32549
Lasīšanai: 2 minūtes

Kad jāatgriežas darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma izmantošanas

J
jautā:
03. maijā, 2024
Ieva

Sveiki! Vēlētos saprast, kad pēc BKA jāatsāk darba gaitas. BKA sākās 28.01.2024., un es to pieteicu uz 19 mēnešiem. Vai ir pareizi aprēķināts, ka 28.07.2025. man jāatgriežas darbā? Vai bērna tēvs savu nenododamo daļu var izņemt arī tagad, kad es kā mamma atrodos BKA? Vai arī tikai tad, kad man beigsies BKA?

A
atbild:
08. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bērna kopšanas atvaļinājums (BKA) ir Darba likumā nostiprinātas abu bērna vecāku tiesības uz kopumā 18 mēnešus ilgu atvaļinājumu, ko, saglabājot darbavietu, var pavadīt kopā ar bērnu. Tādējādi jūs iesniegumā darba devējam noteikti nevarējāt lūgt bērna kopšanas atvaļinājuma ilgāku piešķiršanu, nekā noteikts likumā. Jautājumā minētais 19 mēnešu periods attiecas nevis uz bērna kopšanas atvaļinājumu, bet vecāku pabalsta, ko izmaksā VSAA, saņemšanas periodu.  

Ja darba devējs bērna kopšanas atvaļinājumu jums ir piešķīris, sākot ar 28.01.2024., tad darbā jums jāatgriežas 29.07.2025. 

Vecāku pabalsta nenododamo daļu – divus kalendāra mēnešus – katrs no vecākiem var saņemt līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Minētā norma ir salāgota ar Darba likuma 156. pantā darbiniekam paredzētajām tiesībām uz pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu līdz bērna astoņu gadu vecumam. Tātad bērna tēvs nav ierobežots nenododamās daļas izmantošanā.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas