E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27914
Lasīšanai: 3 minūtes

Prasība par nomas zemes piešķiršanu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. novembrī, 2022
Edgars

Labdien! Mans ēku īpašums (nedzīvojamā ēka) atrodas uz svešas zemes, kurai ir vairāki kopīpašnieki. Piespiedu nomas attiecības jeb, kā tagad tās tiek dēvētas, “zemes likumiskās lietošanas tiesības” nav piešķirtas ne pēc līguma, ne tiesas sprieduma pamata. Līdz šim ir panākta vienošanās par šādas teritorijas izveides nepieciešamību ar visiem zemes īpašniekiem (kuriem ir nostiprinātas tiesības zemesgrāmatā), izņemot vienu, proti, ar domājamās daļas turētāju (tiesisko valdītāju bez nostiprinātām tiesībām zemesgrāmatā), kurš neizprot piespiedu nomas principu un ir kategoriski pret. Kādā veidā iespējams vērst tiesā prasību par nomas zemes piešķiršanu pret tiesisko valdītāju, kura īpašumtiesības nav iespējams pamatot ar zemesgrāmatas izrakstu? Ar kādu piespiedu nomas teritoriju var rēķināties, ja šī nedzīvojamā ēka vēsturiski ir bijusi apdzīvota publiskā ēka, taču patlaban ir klasificēta kā nedzīvojamā palīgēka?

A
atbild:
23. novembrī, 2022
Rīgas Stradiņa universitātes Sociālo zinātņu fakultāte
Inga Kudeikina, Dr. iur., asociētā profesore

Prasība tiesā ceļama pret visiem zemes īpašuma kopīpašniekiem, kā to noteic Civillikuma 1068. panta pirmā daļa. Tas, ka viens no kopīpašniekiem nav savas īpašuma tiesības nostiprinājis zemesgrāmatā, nav šķērslis viņam būt par atbildētāju lietā. Civilprocesa likuma 1. panta pirmā daļa noteic, ka katrai fiziskajai un juridiskajai personai ir tiesības uz savu aizskarto vai apstrīdēto civilo tiesību vai ar likumu aizsargāto interešu aizsardzību tiesā, savukārt Civilprocesa likuma 73. panta pirmā daļa nosaka, ka lietas dalībnieks var būt persona, kurai ir civilprocesuālā tiesībspēja un rīcībspēja.

Ja nav nepieciešams viss kopīpašniekiem piederošais zemesgabals, tad par nepieciešamo zemesgabala platību un tā robežām jāvienojas pusēm vai strīdus gadījumā to noteiks tiesa, ievērojot pašvaldības teritorijas plānošanas un attīstības saistošos noteikumus. Tāpēc sākotnēji jāvēršas vietējās pašvaldības būvvaldē, lai iegūtu informāciju par nomai nepieciešamā zemesgabala iespējamo platību un robežām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas