E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27880
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Papildatvaļinājums par bērnu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. novembrī, 2022
Līga

Labdien!

2021. gadā man piedzima bērns, BKA atrados no 2021. gada aprīļa līdz 2022. gada septembrim. Strādāju valsts iestādē, esmu brīvlīguma darbinieks. Vai man pienākas papildatvaļinājuma diena par bērnu 2021. un 2022. gadā? Cik ilgā laikā varu to izmantot? Atlikusi vēl daļa atvaļinājuma par 2020.–2021. gadu, kuru neesmu izmantojusi.

A
atbild:
20. decembrī, 2022
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma (Atlīdzības likums) 42. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka darbiniekam piešķir Darba likumā noteikto obligāti piešķiramo papildatvaļinājumu.

Papildatvaļinājuma piešķiršanu regulē Darba likuma 151. pants. Šī panta ceturtajā daļā norādīts, ka ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu par kārtējo gadu piešķir un to izmanto līdz nākamā gada ikgadējam apmaksātajam atvaļinājumam. Papildatvaļinājuma piešķiršana nav saistīta ar kalendāro gadu, bet ar darbinieka individuālo darba gadu, skaitot no brīža, kad uzsāktas darba tiesiskās attiecības. Līdz ar to papildatvaļinājuma diena par bērnu ir izmantojama līdz brīdim, kad uzsāksiet nākamā gada ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma izmantošanu.

Darba likums neparedz ierobežojumu, ka papildatvaļinājums būtu izmantojams tikai pēc pilna ikgadējā atvaļinājuma izmantošanas, līdz ar to secināms, ka papildatvaļinājumu var izmantot arī pirms ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma vai tā daļas izmantošanas.

Attiecībā par papildatvaļinājuma dienu par 2021. gadu norādām, ka saskaņā ar Darba likuma 152. pantu laikā, kas dod tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, neieskaita bērna kopšanas atvaļinājuma laiku. Ievērojot minēto, ja par bērna kopšanas laikā pavadīto laiku nepienākas ikgadējais apmaksātais atvaļinājums, tad par šo pašu laiku nepienākas arī papildatvaļinājums.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas