E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27714
Lasīšanai: 4 minūtes

Personīgā auto izmantošana darba vajadzībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2022
Jānis

Labdien!
Strādāju valsts iestādē, un saistībā ar jauno Atlīdzības likumu noslēdzām ar darba devēju jaunu darba līgumu un parakstījām jaunu amata aprakstu.
Darbā ir jāizbrauc uz objektiem, to darām gan ar darba devēja nodrošināto auto, gan privāto, jo darba auto ir milzīga noslodze, kā arī darbā ir šoferi, kuri, izmantojot darba auto, var aizvest uz objektiem, taču viņu ir ļoti maz.
Lai savlaicīgi paveiktu darbu, darbinieki bieži izmanto privātos auto, bet darba devējs nekompensē to izmantošanu.
Vecajā, kā arī jaunajā amata aprakstā pie darba ņēmēja pienākumiem nav minēts par auto vadīšanu darba pienākumu izpildei.
Ņemot vērā iepriekš rakstīto, rodas jautājumi:

  1. Vai darba devējam ir pienākums kompensēt darbiniekam privātā transportlīdzekļa izmantošanu darba vajadzībām?
  2. Vai gadījumā, ja amata aprakstā pie darba ņēmēja pienākumiem nav norādīta auto vadīšana darba laikā darba vajadzībām, darba devējam var lūgt piemaksu par papildu darba veikšanu?
A
atbild:
14. novembrī, 2022
Valsts kanceleja
Santa Jirgensone, Komunikācijas departamenta konsultante

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā ir noteikts, ka, ja nodarbinātajam amata (dienesta, darba) pienākumu izpildei nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu vai institūcijas valdījumā esošu transportlīdzekli un nodarbinātais lieto savā īpašumā vai valdījumā esošu transportlīdzekli, tam izmaksā kompensāciju par transportlīdzekļa nolietojumu un transportlīdzekļa ekspluatācijas izdevumiem. Kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību nosaka MK noteikumu “Par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām” XI nodaļa (turpmāk – noteikumi Nr. 565).

Tātad, ja darba pienākumu veikšanai nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu vai institūcijas valdījumā esošu transportlīdzekli, darba devējam ir nodarbinātajam jākompensē izdevumi par personīgā transportlīdzekļa izmantošanu.

Šādos gadījumos institūcija ar nodarbināto slēdz līgumu par nodarbinātā īpašumā vai valdījumā esošā transportlīdzekļa izmantošanu amata (dienesta, darba) pienākumu izpildes nodrošināšanai un par tā nolietojuma un ekspluatācijas izdevumu kompensēšanu. Detalizēta informācija, kuru nepieciešams ietvert līgumā, kā arī kārtība, kādā saņemt kompensāciju par personīgā transportlīdzekļa izmantošanu, ir aprakstīta noteikumos Nr. 565.

Attiecībā uz auto vadīšanu darba pienākumu veikšanai norādām, ka tipiskos gadījumos amata aprakstā var būt noteikta prasība iegūt B kategorijas autovadītāja apliecību. Tomēr gadījumi, kad auto vadīšana ir noteikta kā amata pienākums, ir raksturīgi amatiem, kas ietilpst 2. amatu saimē – apgāde (iepirkumi), piemēram, personai, kura veic sagādnieka pienākumus. Tas aprakstīts MK noteikumu Nr. 262 “Valsts un pašvaldību institūciju amatu katalogs, amatu klasifikācijas un amatu apraksta izstrādāšanas kārtība” 5.2.2. apakšnodaļā.

Pēc jautājumā ietvertās situācijas secināms, ka šajā gadījumā auto vadīšana nebūtu uzskatāma par atsevišķu pienākumu, bet vairāk saistīta ar veidu, nodarbinātais nodrošina amata (dienesta, darba) pienākumu izpildi. Līdz ar to minētajā situācijā auto vadīšana nebūtu uzskatāma par papildu darbu, par kuru maksājama piemaksa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas