E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27586
Lasīšanai: 3 minūtes
1
3
1
3

Ceļa servitūts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. oktobrī, 2022
Guntis

Labdien! Man, fiziskai personai, ir zemes īpašums (A), kurš sastāv no divām daļām (1 un 2). Zemesgabala daļa (1) ir pieguloša valsts ceļam. Starp mana zemes īpašuma daļām (1 un 2) atrodas citas fiziskas personas zemes īpašums (B). Lai šī fiziskā persona nokļūtu uz savu īpašumu no valsts ceļa, caur mana zemes īpašuma daļu (1) ir iemērīts ceļa servitūts. Savukārt, lai es nokļūtu uz sava īpašuma daļu (2), caur citas fiziskas personas īpašumu (B) arī ir iemērīts ceļa servitūts. Zemes īpašumam (B) ir piegulošs jau trešās personas zemes īpašums (C). Trešās personas zemes īpašumam (C) nav pieejas valsts ceļam. Piekļūt no valsts ceļa zemes īpašumam (C) teorētiski varētu, izmantojot mana zemes īpašuma daļas (1) ceļa servitūtu un zemes īpašuma (B) vēl neesošo ceļa servitūtu, kā arī citu fizisku personu zemes īpašumus (D), (E) un (F), kuri, no vienas puses, arī ir pieguloši īpašumam (C) un, no otras puses, valsts ceļam. Vai man ir tiesības neatļaut izmantot ceļa servitūtu, kas iet caur mana zemes īpašuma daļu (1)? Vai ceļa servitūts ir obligāti jāreģistrē zemesgrāmatā? Vai pietiek ar to, ka tas ir iemērīts?

A
atbild:
19. oktobrī, 2022
Inese Helmane
LV portāls

Civillikuma 1231. pants nosaka: “Servitūtus nodibina:

  • ar likumu;
  • ar tiesas spriedumu;
  • ar līgumu vai testamentu.”

Servitūts parasti tiek nodibināts ar līgumu, pusēm par to vienojoties, vai arī prasības kārtībā tiesā, ja šādu vienošanos nav iespējams panākt, LV portāla publikācijā “Ceļa servitūts – izplatītākie strīdi, un kā tos risināt” ir skaidrojis zvērināts advokāts Imants Muižnieks.

Servitūts nodibināms tikai tad, ja tas objektīvi nepieciešams valdošajam īpašumam. Kalpojošās lietas īpašnieks nedrīkst likt nekādus šķēršļus, un viņam jāievēro servitūta izlietotāja tiesības tādā apmērā, kāds nepieciešams sekmīgai servitūta izlietošanai.

Civillikuma 1235. pants nosaka: “No servitūta izrietošā lietu tiesība ir nodibināta un spēkā abām pusēm, t. i., valdošā un kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekiem, tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemesgrāmatās; līdz tam laikam viņu starpā pastāv vienīgi personiska saistība, kuras ierakstīšanu zemesgrāmatās var tomēr prasīt katra puse, ja vien izpildīti visi citi servitūtam nepieciešamie noteikumi.”

Lai labāk izprastu situāciju, ar visiem dokumentiem ieteiktu vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas