E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27516
Lasīšanai: 4 minūtes

Uzteikuma spēkā esamība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2022
Santa

Man bija noslēgts darba līgums ar pārbaudes laiku uz trim mēnešiem valsts iestādē. Darba devējs pārbaudes laikā sagatavoja rakstisku darba līguma uzteikumu, iekļaujot tajā atsauci uz Darba likuma 47. panta pirmo daļu, un lūdza parakstīties par tā saņemšanu. Vai darba devējam, lai uzteiktu darba attiecības, nebija jāveic mana darba izpildes novērtēšana (pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumu Nr. 494 “Noteikumi par valsts tiešās pārvaldes iestādēs nodarbināto darba izpildes novērtēšanu” 52. punktu)? Vai darba līguma uzteikums ir spēkā, ja neesmu parakstījusies par tā saņemšanu?

A
atbild:
26. oktobrī, 2022
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Noslēdzot darba līgumu, var noteikt pārbaudi, lai noskaidrotu, vai darbinieks atbilst viņam uzticētā darba veikšanai.

Saskaņā ar Darba likuma 47. panta pirmo daļu pārbaudes laikā darba devējam un darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu trīs dienas iepriekš. Darba devējam, uzteicot darba līgumu pārbaudes laikā, nav pienākuma norādīt šāda uzteikuma iemeslu.

Saskaņā ar MK noteikumu Nr. 494 “Noteikumi par valsts tiešās pārvaldes iestādēs nodarbināto darba izpildes novērtēšanu” 4. 1. apakšpunktu darba izpildi novērtē pirms pārbaudes laika beigām. Šo noteikumu 52. punktā noteikts, ka pārbaudes laikā darba izpildi novērtē ne vēlāk kā nedēļu pirms pārbaudes termiņa beigām.

 Ja rezultāta kritēriju vērtējums ir “neapmierinoši”, uzskata, ka nodarbinātajam nav pietiekamu profesionālo spēju nolīgtā darba veikšanai un pārbaude nav izturēta. Līdz ar to VDI ieskatā darba devējam ir jāveic darbinieka novērtēšana ne vēlāk kā nedēļu pirms pārbaudes termiņa beigām arī gadījumā, ja darbinieks nav izturējis pārbaudi, un tikai tad darba devējs var uzteikt darbu ar darbinieku par pārbaudes laika neizturēšanu.

Arī Valsts kancelejas ieskatā, pamatojoties uz MK noteikumos Nr. 494 ietverto, kā arī Augstākās tiesas Senāta paustajiem secinājumiem, lai konstatētu, ka nodarbinātais nav izturējis pārbaudes laiku, būtu nepieciešams veikt novērtēšanu.

Vienlaikus jāņem vērā, ka atbilstoši Darba likuma 47. panta pirmajai daļai darba līgumu pārbaudes laikā var uzteikt jebkurā brīdī. Līdz ar to, ja kopš darba attiecību uzsākšanas ir aizritējis neilgs laikposms, veikt objektīvu darba izpildes novērtēšanu pirms pārbaudes laika beigām varētu būt apgrūtinoši, jo tās ietvaros ir nepieciešams izvērtēt darbiniekam izvirzītos mērķus. Ievērojot minēto, katrā konkrētajā gadījumā ir nepieciešams izvērtēt faktiskos un tiesiskos apstākļus, lai noteiktu, vai ir veicama novērtēšana.

Attiecībā uz uzteikuma spēkā esamību norādāms, ka gadījumos, kad darbinieks atsakās parakstīties par uzteikuma saņemšanu, būtiski ir pierādījumi, ka darba devējs ir iepazīstinājis darbinieku ar uzteikuma saturu. Pierādījumi var būt, piemēram, darba devēja sastādīts akts (skatīt Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 2010. gada 24. februāra sprieduma lietā Nr. SKC – 374 8. punktu). Līdz ar to atteikšanās parakstīt uzteikumu uzreiz automātiski nenozīmē, ka uzteikums nav spēkā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas