E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26738
Lasīšanai: 7 minūtes
3
3

Kurš ir atbildīgs par elektrotraumu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2022
Rinalds

Šī gada jūnijā mans divus gadus vecais bērns, meita, pilsētas publiskajā tualetē, kas paredzēta invalīdiem un māmiņām ar bērniem, guva elektrotraumu, pieskaroties atsegtiem elektrības vadiem, kas atradās bērnam brīvi pieejamā augstumā, gūstot strāvas triecienu, kā rezultātā uzreiz tika manīts apdegums uz kreisās rokas rādītājpirksta (čūlas). Pēc traumas gūšanas tika ziņots [..] pašvaldības policijai, kas deva rīkojumu nosūtīt elektroniski, valsts portālā latvija.lv, rakstisku iesniegumu pašvaldības policijai. Pēc elektrotraumas gūšanas devāmies uz [..] rajona slimnīcu, kur bērnam tika veikta kardiogramma, ņemtas asins analīzes, kā arī bērns tika stacionēts uz 24 stundām, lai veiktu veselības stāvokļa novērošanu. No rīta bērnam tika veiktas atkārtotas asins analīzes. Kardiogrammas rezultāti izmaiņas sirds darbībā neuzrādīja, taču analīžu rezultāti uzrādīja paaugstinātu aknu (ASAT) līmeni, kā dēļ bērnam bija jāveic atkārtota kardiogramma un vēdera dobuma sonogrāfija Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Rīgā. Pēc notikušā tika iesniegta sūdzība Valsts policijā (portālā latvija.lv), uz kuru nav sniegta atbilde 7 darba dienu laikā. Tāpat pēc notikušā tika iesniegta sūdzība elektroniski pilsētas domei/pašvaldībai, no kuras arī nav saņemta atbilde. Kā minēts publiski pieejamajā informācijā, par sabiedriskajām tualetēm atbild viens vai vairāki darbinieki, kuru darba pienākumos ietilpst sabiedrisko tualešu atslēgšana no rīta, sakopšana un aizslēgšana vakarā, tām pieguļošās teritorijas sakopšana un objekta apsekošana vairākas reizes dienā. Pamatojoties uz to, ka šīs iestādes darbinieki nebija veikuši savu darbu un viņu nolaidības dēļ cieta mans bērns, uzskatu, ka summa 47 000 EUR, ko pašvaldība gadā atvēl sabiedrisko tualešu uzturēšanai, netiek pienācīgi izmantota. Ir liecinieki, kuri zina teikt, ka šie atklātie elektrības vadi tādā stāvoklī bija jau nedēļu pirms atgadījuma. Kā arī liecinieki norāda, ka šī tualete tika apmeklēta pirms mūsu atgadījuma un elektrības vadi bija atsegti. Šīs tualetes nereti ir izdemolētas, nelabi ož, nav pieejams papīra roku dvielis, nav pieejamas roku ziepes, tualetes papīrs, kā arī šajā gadījumā – nebija pieejams roku žāvētājs un tika atstāti atsegti elektrības vadi. Tāpat tualete, kas ir paredzēta gan invalīdiem, gan māmiņām ar bērniem, nav droša, jo bērnu pārtinamā virsma nav izmantojama – tā ir nestabila un apdraud jaundzimušo bērnu drošību, ja uz tās tiek novietots zīdainis. Kā zināms, šāda elektrotrauma var novest pie daudz smagākiem miesas un veselības bojājumiem, tāpēc uzskatu, ka pie šīm tualetēm būtu nepieciešams uzstādīt novērošanas kameras, kā arī ieviest tualešu apmeklējumu kā maksas pakalpojumu, kas samazinātu risku ciest nevainīgiem cilvēkiem, tostarp maziem bērniem.

Vai mums, vecākiem, ir tiesības prasīt morālo/mantisko kompensāciju no atbildīgās iestādes? Un kura iestāde šajā gadījumā ir atbildīgā iestāde? Notikums – [..] pilsētas centra publiskā tualete, kuru apsaimnieko SIA “[..] namsaimnieks”. Un SIA “[..] namsaimnieks” ir pakļauts [..] pašvaldībai. Pazīstams elektriķis teica: MK noteikumos ir noteikts, ka publiskās iestādēs (īpaši telpās, kurās ir paaugstināts mitruma līmenis; šajā gadījumā tā ir tualete) ir jābūt obligātam diferenciālam elektrības automātam, kurš novada elektrību, lai netiktu gūta elektrotrauma un neizceltos īssavienojums, ugunsgrēks. Iespējams, ka jūs man varat precizēt informāciju par šiem MK noteikumiem: kur tos var atrast? Kā arī atbildēt par procesuālo kārtību: kā un pie kā vērsties pēc morālās/mantiskās kompensācijas?

A
atbild:
12. augustā, 2022

Uzskatām, ka ir nepieciešama zvērināta advokāta konsultācija, kas, izvērtējot lietas apstākļus, sniegs kvalificētu palīdzību jūsu ģimenes tiesību aizstāvēšanā gan komunikācijā ar pašvaldību, gan apsverot prasības celšanu tiesā, lai pieprasītu atlīdzību par nodarīto morālo kaitējumu.

Ņemot vērā personai nodarīto kaitējumu veselībai, ja iestāde personai nodarīto kaitējumu neatzīst, pamatojoties uz Civillikuma 1635., 2347., 2361. pantu, persona var vēsties tiesā civiltiesiskajā kārtībā.

Reaģējot uz aprakstīto situāciju, LV portāls ir sagatavojis plašu skaidrojumu par termiņiem, kādos iestādei ir jāatbild uz iesniegumu, kā tiek aprēķināts dokumenta paziņošanas termiņš, ja atbilde uz iesniegumu tiek izsūtīta pa pastu vai elektroniski, tāpat tajā sniegta pamatinformācija rīcībai, ja iestāde nav sniegusi atbildi uz iesniegumu.

Prasības elektroietaišu (līdz 1 kV) projektēšanai un ierīkošanai, lai nodrošinātu cilvēku un vides aizsardzību pret elektriskās strāvas triecieniem, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 294 “Latvijas būvnormatīvs  LBN 261-15 "Ēku iekšējā elektroinstalācija”. Piemēram, šo būvnormatīvu 37. punkts paredz, ka cilvēkus un mājdzīvniekus aizsargā pret nelaimes gadījumiem, kas rodas netiešā kontaktā (ar ietaises daļām, kas vada strāvu un parastos apstākļos nav spriegumaktīvas, bet var kļūt spriegumaktīvas izolācijas bojājuma, īsslēguma vai cita negadījuma dēļ), izmantojot vienu no šādām metodēm:

  • neļauj bojājuma strāvai plūst caur cilvēka vai mājdzīvnieka ķermeni;
  • ierobežo bojājuma strāvu, kas plūst caur ķermeni, līdz vērtībai, kas ir mazāka par pieļaujamo elektriskās strāvas trieciena vērtību (potenciālu izlīdzināšanas metode);
  • attiecīgajos piemērojamos standartos noteiktajā laikā automātiski pārtrauc elektroapgādi, ja ir radies bojājums, kas var izraisīt strāvas plūšanu caur ķermeni, kurš ir kontaktā ar atklātām strāvvadošām daļām, ja šīs strāvas vērtība ir vienāda ar pieļaujamo elektriskās strāvas trieciena vērtību vai lielāka par to.

Latvijas nacionālo standartu sarakstu, kurus piemēro Latvijas būvnormatīva LBN 261-15 “Ēku iekšējā elektroinstalācija” izpildei, publicē Nacionālā standartizācijas institūcija tīmekļa vietnē www.lvs.lv.

Ministru kabineta noteikumu “Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumi” 46. punkts paredz, ka par savu elektroiekārtu un elektroietaišu pieslēgšanu, tehnisko stāvokli un kvalificētu apkalpošanu atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas nosaka elektroietaišu tehniskās ekspluatācijas un drošības tehnikas prasības, ir atbildīgs lietotājs. Ar lietotāju jāsaprot fizisku vai juridisku personu, kas izmanto tā īpašumā vai valdījumā esošus elektrotīklus elektroenerģijas saņemšanai un pērk elektroenerģiju no tirgotāja vai sistēmas operatora.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas