E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10704
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
3
1
3

No dāvinājuma tuvam radiniekam un laulātajam IIN nav jāmaksā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. novembrī, 2016
Mārtiņš

Jautājums par nodokļiem sekojošā gadījumā: sievas tēvs grib pārdot sev piederošu dzīvokli un naudu dāvināt mums, lai varam to izmantot kā starta kapitālu mūsu ģimenes dzīvoklim. Ja viņš pārdod dzīvokli un grib dāvināt naudu savai meitai, ar kādiem nodokļiem jārēķinās? Kā arī, ja mūsu vēlme ir, lai jaunais dzīvoklis būtu uz mana, nevis sievas vārda, ar kādiem nodokļiem jārēķinās situācijā, kur sieva vīram dāvina naudu?

A
atbild:
14. novembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē. Tātad abās situācijās no dāvinājuma nodoklis nav jāmaksā.

Taču ienākums (dāvinājums) būs jādeklarē. Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka, ka nodokļa maksātājam, kurš taksācijas gadā Latvijā ir guvis ar nodokli neapliekamos ienākumus, kuru kopējā summa pārsniedz 4000 eiro, Valsts ieņēmumu dienestā ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

Vēl jāzina, ka no dzīvokļa pārdošanas ienākuma jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis (15%), ja uz pārdevēju (ienākuma saņēmēju) neattiecas kāds no likumā (Par iedzīvotāju nodokli) paredzētajiem atbrīvojumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas