E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21211
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var izpaust dzīvokļa īpašnieka datus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. septembrī, 2020
Daina

Dzīvokļa īpašniece, kas dzīvo virs manis, izīrēja dzīvokli nelabvēlīgai ģimenei ar bērniem. Man sākās problēmas: noplūdināja griestus, izsita logus, regulāri vadāja dzērāju kompānijas utt. Namu apsaimniekotājs SIA “Namu serviss” sakarā ar datu aizsardzību atteicās man iedot īpašnieces telefona numuru, lai es varu risināt šīs problēmas. Vai tad tiešām pēc šiem man nodarītajiem materiālajiem zaudējumiem, kas ir oficiāli piefiksēti, man nav tiesību sazināties ar īpašnieci, lai atrisinātu situāciju?

A
atbild:
24. septembrī, 2020

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Namu apsaimniekotājs veic fizisko personu datu apstrādi uz līguma (apsaimniekošanas līgums starp īpašnieku un apsaimniekotāju) un likuma (Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma, Dzīvokļa īpašuma likuma u. c. tiesību aktu) pamata (regulas 6. panta 1. punkta b) un c) apakšpunkta izpratnē).

Lai veiktu datu apstrādi (īpašnieka datus nodotu trešajai personai – jums), ir nepieciešams datu apstrādes (nodošanas) mērķis un tiesiskais pamats. Šajā gadījumā apsaimniekotājam nav tiesiska pamata izpaust datus, jo minētajā situācijā ir civiltiesiska strīda pazīmes, t. i., zaudējumu nodarīšana un ar to saistītās kompensācijas atlīdzināšana.

Tādējādi, lai jūs varētu realizēt savas likumīgās intereses, t. i., saņemt kompensāciju no vainīgā īpašnieka par nodarītajiem zaudējumiem, jums jāvēršas pie attiecīgā īpašnieka ar pretenziju par zaudējumu atlīdzināšanu.

Īpašnieka dati ir brīvi pieejami valsts vienotajā datorizētajā zemesgramatā. Savukārt īpašnieka deklarētās dzīvesvietas adresi jūs, iesniedzot motivētu iesniegumu, varat iegūt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas