E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26522
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Vecāku pabalsta izmaksa, BKA pārtraucot ātrāk

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. jūnijā, 2022
Anete

Vai drīkst pārtraukt BKA pirms noteiktā termiņa? Vēlētos atgriezties darbā no septembra. Bērnam 1,5 gadi būs tikai novembrī, BKA ir līdz janvāra vidum. Vecāku pabalstu man plānoja izmaksāt līdz bērna 1,5 gadu vecumam. Kas notiek ar vecāku pabalstu, ja atgriežos darbā no bērna 1,3 gadu vecuma?

A
atbild:
30. jūnijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Darba likuma 156. pantā ir noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos.

Tas nozīmē, ka jums būtu jāvēršas (sākumā telefoniski) pie darba devēja un jāpārrunā iespējas atgriezties darbā ātrāk. Ja darba devējs akceptē iespēju atgriezties ātrāk, tad jums būs jāraksta iesniegums par bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšanu.

Atgriežoties darbā un pārtraucot darba devēja piešķirto bērna kopšanas atvaļinājumu, vecāku pabalstu jums turpinās izmaksāt 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra līdz bērns sasniegs pusotra gada vecumu. 
Darba likums noteic, ka neizmantoto bērna kopšanas atvaļinājumu varēsiet izmantot pilnu laiku vai pa daļām, līdz bērns ir sasniedzis astoņu gadu vecumu. Par  darba devēja piešķirtā bērnu kopšanas atvaļinājuma daļu, kuru izmantosiet vēlāk nekā līdz bērna 1,5 gada vecumam, valsts vecāku pabalstu nemaksās, jo tas jums ir piešķirts un tiks izmaksāts līdz bērna pusotra gada vecumam.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas