E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26443
Lasīšanai: 3 minūtes

Publiskās telpas videonovērošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūnijā, 2022
Ainārs

Ikvienam ir tiesības zināt, kas un kur apstrādā viņa personas datus. Vai ir iespējams uzzināt, kurās ģeogrāfiskajās vietās Rīgā ir izvietotas pašvaldības policijas ielu videokameras? Vai ir pieejama šo kameru atrašanās vietu karte un adreses? Es nedomāju par tām kamerām, kuras ir izvietojuši uzņēmumi.

A
atbild:
14. jūnijā, 2022

Ja runa ir par publiskās telpas videonovērošanu, tad atšķirībā  no privātu telpu videonovērošanas publiskajā telpā jebkura persona var novērot, filmēt, fotografēt un citādi apstrādāt (fiksēt) datus (tai skaitā personas datus), tādēļ jums nekādā veidā nebūs iespējams noskaidrot visu iesaistīto  personu loku.

Jāpiebilst, ka datu apstrāde, kas veikta saskaņā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulu 2016/679 vai citu tiesību aktu prasībām, sevī ietver datu apstrādes mērķi un tiesisko pamatu.

Pašvaldības teritorijā ir uzstādītas informatīvās zīmes, kas brīdina (informē) par videonovērošanu visas pašvaldības teritorijā. Tādējādi īpaši norādīt (publicēt) vietas, kur ir uzstādītas videokameras, nav nepieciešams, jo cita starpā informācija par kameru izvietojumu var traucēt sasniegt datu apstrādes mērķus.

Rīgas pašvaldības policijas darbību reglamentē likums “Par policiju”, ar kuru pašvaldības policijai ir noteikti uzdevumi: noziedzīgu nodarījumu atklāšana un to prevencija. Publiskojot videonovērošanas kameru atrašanās vietas, varētu tikt būtiski traucēta minēto uzdevumu nodrošināšana, reaģēšanas spējas un darbība kopumā, kas arī var būt nacionālās drošības nodrošināšanas jautājuma daļa. Tādēļ šo kameru atrašanās vietu publiskošana ne tikai nav vēlama, bet arī nav pieļaujama.

Kā datu apstrādes pārzinis pašvaldības policija ir veikusi novērtējumu par ietekmi uz fizisko personu datu apstrādi un izvērtējusi līdzsvarojumu starp iejaukšanos fizisko personu privātumā un sabiedrības ieguvumu no šādas  iejaukšanās privātpersonu pamattiesībās. Tas nozīmē, ka sabiedrības intereses (piemēram, dzīvot drošā vidē) prevalē pār indivīda tiesībām uz neiejaukšanos fizisko personu privātumā (tās novērojot publiskajā telpā).

Publiskajā telpā kameras netiek slēptas (t. i., tās ir pamanāmas jebkuram garāmgājējam), un pie attiecīgajiem objektiem arī ir uzstādītas informatīvās zīmes par videonovērošanas veikšanu. Jāpiebilst, ka dažādām kamerām ir atšķirīgi objektu fiksācijas attālumi, kas pēc būtības nozīmē, ka kameras spēj fiksēt objektus arī lielos attālumos un kameru atrašanās vietai nav izšķirīgas nozīmes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas