E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29130
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Skola
17
17

Kā vecākiem rīkoties, lai novērstu vardarbību skolā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2023
Evelina

Labdien! Kopā ar manu bērnu klasē mācās bērns, kurš terorizē citus bērnus, arī manējo. Sit, skrāpē, lauž mantas. Bērni nāk no skolas ar zilumiem. Arī apsaukā, ņirgājas, pazemojot ar vārdiem un darbībām. Bērns ir lielāks par visiem pārējiem, tāpēc neviens nevar sevi aizstāvēt. Situācija, šķiet, pasliktinās ar katru dienu. Skolā apgalvo, ka tiek darīts viss iespējamais, bet, kā jau minēju, situācija nemainās. Konkrētā bērna vecāki īpaši nekontaktējas ar citiem vecākiem, apgalvo, ka ar bērnu strādā speciālists. Kā vecāki var rīkoties šajā situācijā, lai pasargātu bērnus no emocionālas un fiziskas vardarbības skolā? Kur rakstīt iesniegumu un lūgt palīdzību? Ko mēs varam prasīt no skolas, ja bērniem netiek garantēta droša mācību vide?

A
atbild:
19. aprīlī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības likuma 55. panta 8. punktā noteikts, ka izglītojamajam ir tiesības uz dzīvībai un veselībai drošiem apstākļiem izglītības iestādē un tās organizētajos pasākumos. Likuma 54. panta otrajā daļā noteikts izglītojamā pienākums ievērot izglītības iestādes nolikumu un iekšējos normatīvos aktus, tai skaitā iekšējās kārtības noteikumus, bet šī panta piektajā un sestajā daļā – pienākums nepieļaut emocionālu un fizisku vardarbību, neapdraudēt savu un citu personu veselību, drošību un dzīvību.

Izglītības iestādē ir jābūt izstrādātiem iekšējās kārtības noteikumiem, kuri, kā noteikts Bērnu tiesību aizsardzības likuma 68. panta otrajā daļā, atbilst likuma prasībām un neaizskar bērna cieņu. Izglītojamo vecākiem atbilstoši Izglītības likuma 57. panta septītajā daļā noteiktajam ir tiesības iepazīties ar izglītības iestādes iekšējiem normatīvajiem aktiem, tostarp iekšējās kārtības noteikumiem, un pieprasīt tos ievērot, sadarbojoties ar izglītības iestādi, pedagogiem un citām izglītības procesa īstenošanā iesaistītajām personām.

Izglītības likuma 30. panta pirmā daļa nosaka, ka par izglītības iestādes darbību un tās rezultātiem atbild izglītības iestādes vadītājs, savukārt minētā likuma 3.6 daļā noteikts izglītības iestādes vadītāja pienākums izvērtēt saņemto informāciju par vardarbību pret izglītības procesa īstenošanā iesaistīto personu, informēt izglītības iestādes dibinātāju un risināt situāciju izglītības iestādē.

Tātad par bērnu drošību un veselību izglītības iestādē primāri ir atbildīgs tās vadītājs, no kura varat prasīt ne vien izsmeļošus skaidrojumus par problēmsituāciju risināšanu, bet arī konsekventu un tūlītēju rīcību to novēršanai.

Atbilstoši Izglītības likuma 57. panta piektajā daļā noteiktajam izglītojamo vecākiem ir tiesības ierosināt veikt pārbaudes izglītības iestādē. Ja problēmas izglītības iestādē ilgstoši netiek risinātas, iesaku jums vērsties ar atbilstošu iesniegumu pie izglītības iestādes dibinātāja, t. i., atbilstošās pašvaldības vai tās izglītības pārvaldes iestādes. Tāpat ar iesniegumu varat vērsties pēc palīdzības Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijā un Izglītības kvalitātes valsts dienestā, tostarp ierosināt veikt pārbaudi izglītības iestādē.

Labs saturs
17
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas