E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26271
Lasīšanai: 2 minūtes
29
29

Nakts darbs un tā apmaksa

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2022
Māris

Labdien! Man ir jautājumi par darbu nakts stundās: mums darbā ir summētais darba laiks, darba stundu uzskaite tiek skatīta trīs mēnešu griezumā.
Darba likumā rakstīts, ka nakts darbs tiek skaitīts tikai no trešās stundas: tātad darba devējs drīkst nodarbināt bez papildu samaksas par darbu naktī, ja darba diena beidzas līdz 00.00, vai tā?
Otrs jautājums: vai taisnība, ka darba devējs var nemaksāt papildus par darbu naktī, ja gada laikā darbiniekam ir mazāk par 50 nakts stundām?

A
atbild:
19. maijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam, kas strādā nakts laikā, ir tiesības saņemt piemaksu par nakts darbu saskaņā ar Darba likuma 67. pantu, kas nosaka: “Darbinieks, kas veic nakts darbu, saņem piemaksu ne mazāk kā 50 procentu apmērā no viņam noteiktās stundas vai dienas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, – piemaksu ne mazāk kā 50 procentu apmērā no akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu.”

Saskaņā ar Darba likuma 138. panta pirmo daļu nakts darbs ir ikviens darbs, ko veic nakts laikā vairāk nekā divas stundas. Ar nakts laiku saprotams laikposms no pulksten 22.00 līdz 6.00.

Praksē, piemēram, ja darbinieka darba laikā ietilps darbs no plkst. 22.00 līdz 24.00, tad šīs stundas netiks uzskaitītas kā nakts darba stundas. Tāpat arī tad, ja darbs sākas plkst. 4.00, periodā no plkst. 4.00 līdz 6.00 nostrādātais laiks netiks apmaksāts kā nakts darbs. Nakts darbam ir jābūt ilgākam par divām stundām periodā no plkst. 22.00 līdz 6.00.

Savukārt 138. panta otrā daļa paredz, ka nakts darbinieks ir darbinieks, kurš parasti veic nakts darbu saskaņā ar maiņu grafiku laikā no plkst. 22.00 līdz 6.00 vairāk nekā divas stundas VAI vismaz 50 dienas kalendāra gadā.

Labs saturs
29
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 205 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas