E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23666
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Likums skaidri nenosaka tiesības saņemt informāciju par tuvinieka veselību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2021
Cilvēks

Pacientu tiesību likuma 10. panta, 2. daļa: “(2) Informāciju par pacientu drīkst izpaust tikai ar viņa rakstveida piekrišanu vai gadījumos, kas noteikti šajā likumā.” Vai varat, lūdzu, paskaidrot, vai šis pants attiecas arī uz gadījumiem, kad pacients nav spējīgs sniegt savu piekrišanu? Un, ja ir spējīgs, bet nezina savas tiesības? Pacients nonāca slimnīcā smagā stāvoklī. Nespējam ar viņu sazināties, un slimnīca ne laulātajam, ne bērniem neizpauž nekādu informāciju par to, vai pacients pat ir pie samaņas vai ne. Ko varam darīt?

A
atbild:
07. jūlijā, 2021
Edīte Brikmane
LV portāls

Normatīvais regulējums attiecībā uz tiesībām iegūt informāciju par savu radinieku gadījumos, kad viņš atrodas ārstniecības iestādē un skaidri nav devis piekrišanu vai nav varējis dot piekrišanu savu datu nodošanai radiniekiem, ir diezgan neskaidrs, jo diemžēl nesniedz atbildi uz jautājumu, kā rīkoties šādās situācijās.

Problēmu sarežģī arī Vispārīgās datu aizsardzības regulas piemērošana no 2018. gada 25. maija, kas būtiski pastiprina ne tikai personas tiesības uz savu datu aizsardzību, bet arī datu pārziņa (šai gadījumā ārstniecības iestādes) atbildību šīs tiesības aizsargāt, it īpaši, ja runa ir par sensitīviem un īpašas kategorijas datiem par cilvēku – viņa veselības stāvokli.

Kopumā Pacientu tiesību likums risina attiecības starp ārstu un pacientu, nevis starp ārstu un pacienta piederīgajiem. Pašreizējais tiesiskais regulējums veselības aprūpes jomā neparedz pacienta informācijas sniegšanu personas radiniekiem bez datu subjekta (tātad pacienta) piekrišanas, kā tas ir noteikts Pacientu tiesību likuma 10. pantā.

“Ārstam patiešām nav normatīvajos aktos noteikts pienākums informēt radiniekus par pacienta veselības stāvokli, bet ārsts to drīkst darīt, ja pacients tam devis savu piekrišanu,” LV portālam norādīja Veselības ministrija. Normatīvie akti ļoti ierobežo ārstniecības personas tiesības izpaust jebkādu sensitīvu informāciju par pacienta veselības stāvokli arī tad, ja par to interesējas radinieki.

Atbilstoši Pacientu tiesību likumam pienākums iesaistīt pacienta tuvākos radiniekus ir tikai tad, ja pacients sava veselības stāvokļa vai vecuma dēļ pats nespēj pieņemt lēmumu par ārstniecību. Proti, likuma 7. panta pirmā daļa paredz: ja pacients sava veselības stāvokļa vai vecuma dēļ pats nespēj pieņemt lēmumu par ārstniecību, tiesības pieņemt lēmumu par piekrišanu ārstniecībai kopumā vai ārstniecībā izmantojamai metodei vai atteikšanos no ārstniecības kopumā vai ārstniecībā izmantojamās metodes ir pacienta laulātajam, bet, ja tāda nav, – pilngadīgam un rīcībspējīgam tuvākajam radiniekam šādā secībā: pacienta bērniem, pacienta vecākiem, pacienta brālim vai māsai, pacienta vecvecākiem, pacienta mazbērniem.

Tā ir situācijas formālā puse. Analizējot tiesisko regulējumu kopumā, ir arī viedokļi, ka pacienta radiniekiem tomēr vajadzētu būt tiesībām saņemt informāciju par sava radinieka atrašanos ārstniecības iestādē un īsu situācijas raksturojumu (piemēram, Roberts Valpīters. Pacienta tiesības uz datu aizsardzību un ģimenes tiesības uz informāciju par savu radinieku ārstniecības iestādē // Jurista Vārds, 03.09.2019., Nr. 35 (1093), 28.–30. lpp.).

Proti, šādās situācijās būtu jāvērtē arī Pacientu tiesību likuma 5. panta trešā daļa, kas paredz, ka pacientam ir tiesības uz savas ģimenes un citu personu atbalstu ārstniecības laikā. Ikdienā šādus gadījumus, visticamāk, risina, izvērtējot katru gadījumu individuāli, ko var izdarīt, piemēram, ārstējošais ārsts.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas