E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25896
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Vai jāmaksā nodoklis no ienākuma, pārdodot mantotu nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. martā, 2022
Roberts

Labdien! Īsti līdz galam nesaprotu, vai būs jāmaksā nodoklis par mantota nekustamā īpašuma pārdošanu. Situācija šāda: 2021. gadā esmu mantojis dzīvokli no vecmammas. Šogad vēlos to pārdot. Vecmammai dzīvoklis piederēja vairāk nekā 25 gadus, viņa tajā arī bija deklarēta. Es šajā dzīvoklī neesmu deklarēts. Runājot par citiem īpašumiem, man pieder puse (otra puse mammai) no cita dzīvokļa, kurš savulaik ir palicis pēc tēva nāves. Vai būs jāmaksā nodoklis no dzīvokļa pārdošanas: ja jā, cik liels? Saņemtajā mantojuma apliecībā dzīvokļa norādītā kadastra vērtība ir 27 000 eiro (portālā kadastrs.lv kadastra vērtība ir 25 000 eiro, projektētā vērtība – 49 000 eiro), pārdot to vēlos par 60 000 eiro. Jau iepriekš paldies!

A
atbild:
28. martā, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no nekustamā īpašuma pārdošanas ieņēmuma atņemot tā iegādes un ieguldījumu vērtību.

Arī tad, ja nekustamais īpašums ir mantots, to pārdodot, nodoklis no ienākuma jāmaksā, ja vien konkrētajā situācijā nav piemērojams nodokļa atbrīvojums. Nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Neviens no atbrīvojuma gadījumiem uz jūsu situāciju neattiecas, līdz ar to nodoklis būs jāmaksā.

Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību.

Nekustamā īpašuma iegādes vērtībā iekļauj arī izdevumus, kas saistīti ar tā iegūšanu:
1) valsts nodevu par darījuma noformēšanu;
2) valsts nodevu lietā par apstiprināšanu mantojuma tiesībās vai lietā par pēdējās
gribas rīkojuma akta vai mantojuma līguma stāšanos likumīgā spēkā;
3) valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā;
4) komisijas naudu;
5) citus līdzīgus izdevumus.

Lai noskaidrotu, kā nodoklis tiks aprēķināts, kāda būs apliekamā summa, jums jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas