E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32778
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Meliorācijas grāvja ierīkošana

J
jautā:
25. maijā, 2024
Daina

Pa manu zemesgabalu iet meliorācijas grāvis 4 m dziļumā un 5,5 m platumā. Zemesgabala piekļuvei sen ir  nodibināts ceļa servitūts, kas nostiprināts arī zemesgrāmatā. Meliorācijas grāvis izrakts tā, ka tas atdala ceļa servitūtu no pārējā zemesgabala, tādēļ ceļa servitūts piekļuves funkciju nenodrošina. Nav iespējams piekļūt zemesgabalam ar lauksaimniecības tehniku u. c. līdzekļiem, kā arī pavasarī un rude, kad grāvis ir pilns ar ūdeni. To nav iespējams izdarīt, arī kājām ejot. Lai izveidotu jaunu ceļa servitūtu, nepieciešams slēgt līgumus ar vairākiem kaimiņiem zemesgabalu īpašniekiem –, kuri tam kategoriski nepiekrīt. Viņi savu nostāju pamato ar to, ka man pāri meliorācijas grāvim ir jāizbūvē tilts. Tā ir milzīga, ļoti dārga un man finansiāli nepaceļama būve, turklāt attiecīgos tiltus nāktos izbūvēt kopumā trīs zemesgabalu īpašniekiem, kuri atrodas identiskā situācijā. Šobrīd esmu vienīgā ieinteresētā persona piekļuves jautājumu atrisināt, jo vēlos attiecīgajā zemesgabalā veikt būvniecību. Citi zemes īpašnieki šobrīd nav ieinteresēti un vasaras sezonā, lai kājām šķērsotu konkrēto grāvi, izlīdzas ar dēļu laipām. Vai, izrokot meliorācijas grāvi starp mana zemesgabala ceļa servitūtu un manu zemesgabalu, atbildīgajam dienestam bija pienākums nodrošināt arī piekļuvi manam zemesgabalam, lai nodrošinātu zemes īpašniekiem netraucētu zemesgabalu lietošanu?

A
atbild:
04. jūnijā, 2024

Meliorācijas grāvis ir meliorācijas sistēmas būve, kuras būvniecība var tikt veikta saskaņā ar būvvaldē saskaņotu būvniecības projektu. Meliorācijas grāvju ierīkošanas kārtību reglamentē Ministru kabineta 2015. gada 30. jūnija noteikumi Nr. 329 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 224-15 “Meliorācijas sistēmas un hidrotehniskās būves” ”.  

Izdodot būvatļauju, apliecinājuma karti vai paskaidrojuma rakstu, būvvalde tajā iekļauj nosacījumus būvdarbu veikšanai, tai skaitā gadījumus, kad nepieciešama sabiedrības informēšana par būvniecības ieceri, un šādas informēšanas kārtību.  

Būvvalde, konstatējot Ministru kabineta noteikumos Nr. 671 “Būvniecības ieceres publiskas apspriešanas kārtība” minētos priekšnosacījumus, organizē būvniecības ieceres publisko apspriešanu, cita starpā noskaidro, vai, kā un cik lielā mērā iecerētā būvniecība aizskar personas tiesības vai likumiskās intereses, un ņem vērā priekšlikumus, ierosinājumus vai nosacījumus, lai, īstenojot būvniecības ieceri, netiktu aizskartas personas tiesības vai likumiskās intereses. 

Ņemot vērā minēto, iesakām jums vērsties vietējās pašvaldības būvvaldē ar jautājumu par ceļa servitūta fizisko atjaunošanu, jo tas tika pārrakts būvniecības procesā. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas