E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2552
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ar dokumentiem jāvēršas pie advokāta

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. jūlijā, 2013
Līga Lapa

Labdien! Man ir šādi jautājumi. Man pieder zeme, līdz kurai no galvenā ceļa iespējams piebraukt tikai pa kaimiņa īpašumā esošo zemi, uz kuras konkrētajā vietā jau gadiem ilgi (kopš padomju laikiem) bija iebraukts ceļš. Savulaik, kad kaimiņam tika mērīta zeme reģistrēšanai zemesgrāmatā (90.gadu vidū), mērnieks vai nu apzināti, vai neapzināti šo iebraukto ceļu zemes robežu plānos nenorādīja, lai gan iepriekšējos plānos tas bija norādīts. Attiecīgi - šis ceļš nekur papīros nu vairs neuzrādās. Jautājums: vai ir iespējams kaut kā uz veco dokumentu pamata šo ceļu, veicot kaimiņa zemes pārmērīšanu, zemes robežu plānos tomēr iezīmēt?

Tad vēl par ceļa servitūtu. Kas ir nepieciešams, lai uz kaimiņa zemes zemesgrāmatā reģistrētu ceļa servitūtu manā labā? Vai ir nepieciešams kāds rakstisks līgums ar kaimiņu pie notāra vai to jādara tikai caur tiesu? Vai ir jāveic servitūtam piešķirtās zemes mērīšanu? Vai ceļa servitūta esamība piešķir kaimiņam kaut kādas ekskluzīvas tiesības pretendēt uz manu zemi, ja nākotnē to plānoju pārdot? Vai pēc ceļa servitūta nodibināšanas man būs pienākums maksāt nekustamā īpašuma nodokli par servitūtu (kas atrodas uz kaimiņa zemes) vai kaimiņam par ceļa servitūtu pienākas nekustamā īpašuma nodokļa atlaide? Paldies!

A
atbild:
23. jūlijā, 2013
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Grūti pateikt iemeslus, kāpēc dabā eksistējošs ceļš netika norādīts zemes robežu plānā; vai pie zemesgabala noteikšanas akta parakstīšanas Jūs esat piedalījies? Lai precīzi atbildētu uz jautājumu, vajag vērsties pie zvērināta advokāta ar visiem dokumentiem.

Attiecībā uz servitūtiem paskaidroju, ka atbilstoši Civillikuma 1231.panta noteikumiem servitūtus nodibina ar likumu, ar tiesas spriedumu, ar līgumu vai testamentu. Precīzāk, lai nodibinātu servitūtu, tad ar kaimiņu būtu jāslēdz attiecīga satura līgums, bet, ja vienošanos nevar panākt, jautājums jārisina tiesas ceļā. Jebkurā gadījumā līgumam tiek pievienots plāns, kurā norāda gan ceļu, gan platību. Jāņem vērā, ka vienoties ārpus tiesas noteikti ir labāk nekā tiesāties, jo tas prasīs daudz vairāk naudas līdzekļu, laiku un enerģiju.

Servitūta nodibināšana nepiešķir kaimiņam nekādas papildu tiesības iegūt īpašumā Jūsu zemi pārdošanas gadījumā, ja vien neesat pielīguši kaimiņam pirmpirkuma tiesības.

Jāatceras, ka atbilstoši Civillikuma 1151.pantam, servitūta izlietotājam (t.i., Jums) ir jāuztur un jālabo ceļš, ja vien neesat vienojušies citādi. Nekustamā īpašuma nodokli maksā īpašnieks, bet var būt, ka Jūs vienojaties, ka maksājat daļu no nodokļa.

Tāpēc par visiem šiem jautājumiem būtu jāvēršas pie jurista, lai izpētītu dokumentus un dotu Jums pilnvērtīgu atbildi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas