E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2618
Lasīšanai: 2 minūtes

Par ceļa servitūta lietošanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2013
Agnese Bērziņa

Labdien! Rakstu sava vecātēva vārdā, jo mēs abi esam izmeklējušies internetā un nevaram atrast konkrētu informāciju uz jautājumu. Es ļoti ceru, ka Jūs mums varēsiet palīdzēt. 15 gadus atpakaļ mans vecaistēvs nopirka zemi, kurai bija iezīmēti servitūta piebraucamie ceļi un uzlikti apgrūtinājumi ar ierakstu zemes grāmatā zemes gabaliem, kam tika braukts garām. Bet uz šo brīdi, lai to ceļu izmantotu, padome pieprasa notariālu apstiprinājumu no zemju īpašniekiem, lai viņu īpašumiem varētu pa šo ceļu braukt garām uz savu zemes gabalu. Jautājums ir tāds: Vai Ķekavas novada padome ir tiesīga vecamtēvam prasīt no kaimiņiem notariālu apstiprinājumu, lai pabrauktu pa servitūta ceļu garām, jo trūkst zemes grāmatā ieraksts "par labu" konkrētam (vecātēva) zemes gabalam. Jau iepriekš liels paldies par Jūsu sapratni un palīdzību.

A
atbild:
18. jūlijā, 2013
Valsts zemes dienests
Sarmīte Liepiņa, Juridiskā departamenta Tiesību aktu uzraudzības daļas vadītāja

Civillikuma izpratnē servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu, un Civillikums arī nosaka ceļa servitūtu.

Nav saprotams, kāpēc Ķekavas novada dome  prasa vectēvam no kaimiņa (kalpojošā nekustamā īpašuma īpašnieka) dokumentu par ceļa servitūta nodibināšanu, jo ceļu servitūta tiesiskās attiecības ir tikai abu kaimiņu savstarpējās civiltiesiskās attiecības un tikai viņu ziņā ir izlemt ceļa servitūta lietošanu.

Ķekavas novada domei, ja vien tā pati nav kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniece un ja vectēvs nevēlas sadalīt vai apvienot savu zemes gabalu, nav juridiskā pamata Jūsu vectēvam izvirzīt šādas prasības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas