E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3105
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Ja ceļa servitūts nostiprināts zemesgrāmatā, var vērsties ar iesniegumu policijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. oktobrī, 2013
G.M.

Labdien! Sāpe sekojoša. Man ir īpašums, kuram es varu piebraukt pa ielu, bet nevaru piebraukt pie saimniecības ēkas. Šim nolūkam pār kaimiņa zemi uz manu īpašumu pienāk servitūta ceļš. Kura esamību kaimiņš noliedz un uzkrauj ceļa beigās malkas kaudzi un uzliek barjeru tā, lai es nevaru iebraukt. Uz maniem iebildumiem viņš atbild, ka lai es būvējot ceļu uz savas zemes, lai piebrauktu pie saimniecības ēkas. Griezos zemes dienestā, kur man apstiprināja servitūta ceļa esamību, arī pilsētas dome nosūtīja vēstuli kaimiņam ar skaidrojumu par servitūtu, es arī pieprasīju reģionālajam zemes dienestam skaidrojumu par servitūtu, uz kuru saņēmu apstiprinošu atbildi ar skaidrojumu, kur un kā atrodas ceļš. Šo vēstuli arī iedevu kaimiņam. Savukārt kaimiņš man paziņo, ka viņi ģimenē esot izlēmuši, ka pa šo ceļu neviens nebrauks un nekāda ceļa nav un punkts. Kaut gan arī zemesgrāmatā viņam ir atzīme par ceļa servitūtu. Dodiet padomu, kā pareizi būtu rīkoties tālāk.

A
atbild:
04. novembrī, 2013
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Visticamāk, Jums ir tiesības lietot servitūta ceļu, it sevišķi, ja šis servitūts ir ierakstīts zemesgrāmatā. Ja tomēr īsti šis servitūts zemesgrāmatā ierakstīts nav, tad varētu apsvērt jautājumu par prasības par servitūta ierakstīšanu zemesgrāmatā celšanu tiesā. Tāpat, ja kaimiņš neļauj izmantot ceļu, var apsvērt jautājumu par prasības par servitūta  valdījuma atjaunošanu (Civillikuma 1140.pants) celšanu tiesā.

Tāpat var ieteikt arī vērsties ar iesniegumu policijā par kaimiņa patvarīgu rīcību, neļaujot Jums izmantot servitūtu (pieņemot, ka tas ir nodibināts). Patvarība ir gan administratīvi, gan krimināltiesiski sodāma rīcība.

Līdz ar to, lai varētu saņemt kvalificētu atbildi, ieteicams ar visiem dokumentiem vērsties pie zvērināta advokāta/jurista.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 254 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas