E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3566
Lasīšanai: 2 minūtes

Var panākt vienošanos vai vērsties tiesā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2014
Aldis

Lai piekļūtu savam īpašumam, man ir jāšķērso kaimiņa īpašums pa servitūta ceļu. Kaimiņš ir izbūvējis sētu un vārtus. Man, viesiem, neatliekamajai med. palīdzībai u.c. dienestiem, lai izbrauktu cauri kaimiņa teritorijai, nepieciešams atvērt kaimiņa vārtus, kuri uzstādīti priekšā servitūta ceļam. Vai vispār ir likumīgi norobežot servitūtu ar vārtiem, vai arī šim ceļam ir jābūt atvērtai piekļuvei līdz galējam - manam zemes gabalam?

A
atbild:
22. janvārī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Civillikuma izpratnē servitūts ir tāda tiesība uz svešu lietu, ar kuru īpašuma tiesība uz to ir lietošanas ziņā aprobežota kādai noteiktai personai vai noteiktam zemes gabalam par labu. Jautājumā nav pateikts, kā ceļa servitūts nodibināts - ar likumu, tiesas spriedumu, līgumu vai testamentu, kā arī – vai tas ir reģistrēts zemesgrāmatā. Jo Civillikuma 1235.pants nosaka: „No servitūta izrietošā lietu tiesība ir nodibināta un spēkā abām pusēm, t.i., valdošā un kalpojošā nekustamā īpašuma īpašniekiem, tikai pēc servitūta ierakstīšanas zemes grāmatās; līdz tam laikam viņu starpā pastāv vienīgi personiska saistība, kuras ierakstīšanu zemes grāmatās var tomēr prasīt katra puse, ja vien izpildīti visi citi servitūtam nepieciešamie noteikumi.”

Ja ceļa servitūts ir nodibināts likumīgi, tad spēkā ir lietošanas tiesību aprobežojums un kaimiņam nav tiesību likt šķēršļus ceļa lietošanai

Lai problēmu atrisinātu, ir divi ceļi – savstarpējas vienošanās ceļā panākt, lai vārti vai nu tiek novākti, vai vismaz netiek lietoti, vai arī vērsties tiesā ar prasību par servitūta tiesību pārkāpumu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas