E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25041
Lasīšanai: 3 minūtes
1
4
1
4

Darba attiecību izbeigšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. decembrī, 2021
Inta Daugule

Labdien! Darbavietā pašvaldības uzņēmumā ar līgumu manu struktūrvienību pārņem cits komercuzņēmums. Ja neplānoju turpināt darbu komercuzņēmumā, kā pareizi neuzsākt darba attiecības ar komercuzņēmumu, vai pietiek vienkārši neparakstīt jaunu darba līgumu? Paldies!

A
atbild:
05. janvārī, 2022
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība
Kaspars Rācenājs, jurists

Konkrētajā gadījumā darbiniekam ir svarīgi zināt:

  • Vai uzņēmuma vai tā patstāvīgas, identificējamas daļas (saimnieciskas vienības) nodošana citai personai uz līguma pamata ir uzskatāma par uzņēmuma pāreju. Uzņēmuma pārejas gadījumos piemērojami Darba likuma 117.–120. panta noteikumi.
  • Vai uzņēmuma nodevēja tiesības un pienākumi, kas izriet no uzņēmuma pārejas brīdī spēkā esošajām darba tiesiskajām attiecībām, pāriet uzņēmuma ieguvējam. Tas nozīmē, ka jaunajam darba devējam būs saistošs iepriekšējā darba devēja noslēgtais darba līgums. Tieši tāpat arī darbiniekam ir saistošs darba līgums un darbinieks nevar tā vienkārši nepiekrist uzņēmuma pārejai. Citiem vārdiem – darba attiecības turpinās ar tiem pašiem līguma noteikumiem un uzņēmuma pāreja pati par sevi nevar būt par pamatu darba līguma nosacījumu izmaiņām vai darba līguma uzteikumam. 
  • Ja jaunais darba devējs vēlēsies grozīt darba līgumu, tad ir piemērojami Darba likuma 97. panta noteikumi, proti, jāvienojas ar darbinieku. Vienpusēji grozīt darba līgumu darba devējs nav tiesīgs.
  • Ja jaunais darba devējs vēlēsies veikt uzņēmumā saimnieciskus, organizatoriskus, tehnoloģiskus vai līdzīga rakstura pasākumus uzņēmumā, kā rezultātā būs nepieciešams veikt, piemēram, darbinieku skaita samazināšanu (Darba likuma 101. panta pirmās daļas 9. punkts), darba devējam būs jāievēro Darba likumā noteiktā uzteikuma procedūra. Jāņem vērā, ka saskaņā ar Darba likuma 110. pantā noteikto, darba devējam ir aizliegts uzteikt darba līgumu darbiniekam – arodbiedrības biedram – bez attiecīgās arodbiedrības iepriekšējas piekrišanas, ja darbinieks ir arodbiedrības biedrs vairāk nekā sešus mēnešus. Līdz ar to darbiniekam, kas ir arodbiedrības biedrs, ir paredzēta īpaša uzteikuma procedūra un aizsardzība. 
  • Ja darbinieks pats nevēlas turpināt darba tiesiskās attiecības pie jaunā darba devēja, tad darbinieks var uzteikt darba līgumu pamatojoties uz Darba likuma 100. pantu. Šāda gadījumā darbiniekam ir pienākums vienu mēnesi vēl nostrādāt pie darba devēja vai tiesība vienoties ar darba devēju par īsāku uzteikuma termiņu. Tāpat var arī izbeigt darba attiecības saskaņā ar Darba likuma 114. pantu – savstarpēji vienojoties. Šeit gan svarīgi ņemt vērā, ka darbinieka uzteikuma gadījumā un izbeidzot darba attiecības uz Darba likuma 114. panta pamata, darba devējam nav jāmaksā atlaišanas pabalsts. 

Plašāk par darbinieku aizsardzību un iespēju iestāties arodbiedrībā var uzzināt, sazinoties ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību www.arodbiedribas.lv.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas