E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25568
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Vai uz nenoteiktu laiku noslēgtu darba līgumu ir tiesības noslēgt uz noteiktu laiku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2022
Dace

Labdien! Man ir darba līgums, kas noslēgts uz nenoteiktu laiku. Darbā ir izveidota jauna vakance, kur ir lielāks atalgojums, bet šī vakance ir uz noteiktu laiku (1 gadu). Darba devējs man piedāvā pāriet uz šo vakanci, bet apgalvo, ka nevar saglabāt manu darba līgumu uz nenoteiktu laiku un man jāpiekrīt līgumam uz noteiktu laiku, jo tas ir cits amats. Vai tas tā ir? Kas to nosaka?

A
atbild:
28. februārī, 2022
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība
Gita Oškāja, LBAS priekšsēdētāja vietniece

Nodibinot darba attiecības, darba līgumus slēdz uz nenoteiktu laiku. Darba līgumu noslēgšana uz noteiktu laiku ir pieļaujama tikai īpašos izņēmuma gadījumos, kad pastāv attiecīgais tiesiskais pamats, ko pieļauj Darba likuma 44. p. pirmā daļa.

Darba līgumu, kas noslēgts uz noteiktu laiku, ir pieļaujams pārslēgt uz darba līgumu uz nenoteiktu laiku. Savukārt darba līgumu, kas noslēgts uz nenoteiktu laiku, nav pieļaujams pārslēgt par darba līgumu uz noteiktu laiku, jo tas pasliktinātu darbinieku tiesisko stāvokli.

Ja darba devējs piedāvā (un jūs piekrītat) uz laiku mainīt darba līguma noteikumus, tad ir pieļaujams, ka atbilstoši Darba likuma 97. pantam tiek slēgta vienošanās par grozījumiem darba līgumā. Tomēr būtiska nianse ir tajā aspektā, ka netiek mainīts jūsu darba līguma termiņš (un tas nav likumiski pieļaujams), bet gan tiek noteikts vienošanās spēkā esamības termiņš.

Tas nozīmē, ka pēc vienošanās termiņa notecēšanas turpinās jūsu nodarbinātība atbilstoši tiem noteikumiem, kādi pastāvēja pirms vienošanās noslēgšanas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas