E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27720
Lasīšanai: 3 minūtes

Darba samaksas piedziņa tiesā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. novembrī, 2022
Artūrs

Darbinieks no Latvijas uzņēmuma ir nosūtīts komandējumā uz Eiropas Savienības dalībvalsti. Vai darba samaksu un komandējuma naudu var skaitīt kā darba algu? Vai no komandējuma naudas var atvilkt nodokli? Valsts ieņēmumu dienesta dati atšķiras no algas lapiņā minētā, kā arī ir atšķirīgas sociālās iemaksas, taču grāmatvede izvairās no skaidrojuma. Tika pieprasīts pārrēķins uz visu esošo gadu, un viņa atteicās paskaidrot. Kā tālāk rīkoties, ja Valsts darba inspekcija jau ir uzsākusi izmeklēšanu un ja Valsts ieņēmumu dienests ir sodījis darba devēju? Kam ir jāatbild, ja algas jau vairākus gadus tika nepareizi aprēķinātas, lai apietu nodokļu slogu?

A
atbild:
15. novembrī, 2022
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība
Nataļja Preisa, Eiropas Savienības normatīvo aktu un politikas dokumentu eksperte

No sniegtā jautājuma izriet, ka darbinieks ir nosūtīts no Latvijas uzņēmuma veikt darbu uz citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti. No minētās informācijas nav skaidrs, kādu tieši darbu darbinieks ir nosūtīts veikt, taču pieņemam, ka šis komandējums ir noticis tāpēc, ka Latvijas uzņēmums, konkrētā darbinieka darba devējs, sniedz pakalpojumu citam uzņēmumam citā ES dalībvalstī. Šajā gadījumā aktivitāte ir darbinieka norīkošana, un ir piemērojams Darba likuma 14.2pants.

Darba devējam ir jānodrošina darbiniekam darba samaksa atbilstoši attiecīgās ES dalībvalsts darba samaksas līmenim, kā arī papildus darba samaksai jāizmaksā komandējuma dienas nauda vismaz 30% apmērā dienā no attiecīgajai valstij paredzētās normas. Komandējuma dienas naudas normas katrai valstij paredz MK noteikumi Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”.

Jāuzsver, ka komandējuma dienas nauda nav daļa no darba samaksas un tā netiek aplikta ar nodokli. Komandējuma dienas naudas mērķis nav atlīdzināt darbiniekam par labi padarīto darbu, kā tas ir darba samaksas gadījumā, bet segt ar ceļošanu un uzturēšanos citā valstī saistītās izmaksas, piemēram, ēdināšanas izmaksas. Līdz ar to komandējuma dienas naudu nevar skaitīt kā daļu no darba samaksas (kā darba algu) un no tās nevar atvilkt nodokli.

Jūs norādāt, ka ir komunikācijas problēma ar grāmatvedi un problēmas ar datu patiesīgumu, proti, datiem, kuri iesniegti VID, un tiem datiem, kuri izsniegti darbiniekam. Kā arī skaidrojat, ka VDI un VID jau sākuši izmeklēšanu un sodīja darba devēju. Šajā gadījumā, lai atgūtu neizmaksāto darba samaksu un komandējuma dienas naudu, jūs varat sagatavot prasības pieteikumu tiesā. Prasības pieteikuma sagatavošanā varat lūgt palīdzību arodbiedrībā. Arodbiedrība ir darbinieku darba tiesību un interešu aizstāve un pārstāve. Darbiniekiem ir tiesības iestāties arodbiedrībā, kas ne tikai sniegs bezmaksas konsultācijas darba tiesībās, bet arī palīdzēs risināt strīdus ar darba devējiem. Vairāk par darbinieku aizsardzību un iespēju iestāties arodbiedrībā varat uzzināt, sazinoties ar Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību www.arodbiedribas.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas