E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28365
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola

Dalība arodbiedrībā ir darbinieka izvēle

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. janvārī, 2023
Inna

Veicot izglītības iestādes reorganizāciju (divu skolu apvienošana), tika noslēgts jauns darba līgums ar darba devēju. Kas notiek ar arodbiedrību organizāciju? Vai man ir jāapstiprina dalība jaunā organizācijā, vai arī tas notiek automātiski? Ja es neapstiprinu savu dalību, vai tā automātiski tiek uzskatīta par aiziešanu no organizācijas?

A
atbild:
27. janvārī, 2023
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība
Gita Oškāja, LBAS priekšsēdētāja vietniece

Darba likuma 8. pantā ir noteikts, ka darbiniekiem ir tiesības brīvi, bez jebkādas tiešas vai netiešas diskriminācijas apvienoties organizācijās un tajās iestāties, lai aizstāvētu savas sociālās, ekonomiskās un profesionālās tiesības un intereses un izmantotu šo organizāciju sniegtās iespējas. Savukārt darbinieka piederība arodbiedrībām vai vēlme tajās iestāties nevar būt par pamatu darbinieka tiesību ierobežošanai.

Svarīgi ņemt vērā Arodbiedrību likuma 4. pantā noteikto, ka ikvienam ir tiesības brīvi, bez jebkādas diskriminācijas dibināt arodbiedrību un, ievērojot arodbiedrības statūtus, tajā iestāties, kā arī tiesības neiestāties arodbiedrībā.

Tas nozīmē, ka darbiniekam ir tiesības izvēlēties vai turpināt būt pašreizējā arodbiedrībā vai iestāties kādā citā.

Ņemot vērā, ka biedru iestāšanās, izstāšanās un izslēgšanas nosacījumus un kārtību katra arodbiedrība praksē nosaka savos statūtos, jums ir jāvēršas pie jūsu arodbiedrības, kas izskaidros turpmāko rīcību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas