E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24484
Lasīšanai: 2 minūtes

Transportlīdzekļa vadīšana bez tiesībām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2021
Olga Šitova

Kas var draudēt, ja avārijas vaininiece, nepilngadīga meitene, kurai nav vadītāja tiesību, brauca ar mātes automašīnu, atrodoties alkohola reibumā (0,97 promiles), un izraisīja ceļu satiksmes negadījumu? Viņa vadīja transportlīdzekli TOYOTA AVENSIS, valsts reģistrācijas numurs JC3451, un, apgriežoties braukšanai pretējā virzienā, nedeva ceļu pretim braucošajam transportlīdzeklim MERCEDES BENZ GLS400 4MATIC, valsts reģistrācijas numurs EG9999. MERCEDES BENZ nav atjaunojams.

A
atbild:
01. novembrī, 2021

Saskaņā ar Krimināllikuma 262. panta 1. daļu par transportlīdzekļa vadīšanu, ja nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā nav iegūtas vai ir atņemtas) un ja vadītājs atrodas alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt Krimināllikuma 11. pants nosaka, ka pie kriminālatbildības saucama fiziskā persona, kas līdz noziedzīga nodarījuma izdarīšanas dienai sasniegusi četrpadsmit gadu vecumu

Savukārt Ceļu satiksmes likuma 20. pants nosaka, ka transportlīdzekļa īpašnieks, valdītājs un turētājs nedrīkst dot atļauju vadīt transportlīdzekli personai, kura ir alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotoksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Ceļu satiksmes likuma  62. panta 2. daļa nosaka, ka par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,5 promiles, bet nepārsniedz 1,0 promili, piemēro naudas sodu velosipēda vai elektroskrejriteņa vadītājam astoņu naudas soda vienību apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam – no astoņdesmit sešām līdz simt divdesmit astoņām naudas soda vienībām un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz vienu gadu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas