E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30660
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Darbinieka darba laika uzskaite un tās pamatotība

J
jautā:
09. oktobrī, 2023
Edgars

Labdien! Vai jūs varētu man paskaidrot, kādēļ darba devējs algas lapiņā norāda nekorektas nostrādātas dienas un tas notiek katru mēnesi? Praktiski nostrādāju 16 maiņas, grafiks ar dienas un nakts maiņu darbu pa 12 h. Darba devējs norāda algas lapiņā 21 nostrādātu dienu. Kādēļ darba devējs tā rīkojas?

A
atbild:
12. oktobrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Saskaņā ar Darba likuma 137. pantu darba devējam ir pienākums precīzi uzskaitīt katra darbinieka nostrādātās stundas kopumā, atsevišķi virsstundas, darbu nakts laikā, nedēļas atpūtas laikā un svētku dienās nostrādātās stundas, kā arī dīkstāves laiku. Darbiniekam ir tiesības personiski vai ar darbinieku pārstāvju starpniecību pārbaudīt darba devēja veikto darba laika uzskaiti. Savukārt, kā noteikts Darba likuma 71. pantā, izmaksājot darba samaksu, darba devējam ir jāizsniedz darbiniekam darba samaksas aprēķins, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.

Līdz ar to jums ir tiesības pārbaudīt darba devēja uzskaitīto darba laiku, kā arī pieprasīt izskaidrot izsniegto darba samaksas aprēķinu, tostarp gadījumā, ja tiek konstatētas neprecizitātes starp darbinieka faktiski nostrādāto darba laiku un darba samaksas aprēķinā darba devēja norādīto informāciju. Skaidrojumu par jūsu minētās darba devēja rīcības motivāciju var sniegt tikai pats darba devējs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas