E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24272
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Uzteikums stājas spēkā brīdī, kad tas rakstveidā tiek paziņots otrai pusei

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2021
Liene

Labdien! Dienu pirms došanās atvaļinājumā darba devējs paziņoja, ka mani atlaiž sakarā ar štatu samazināšanu. Esmu šokēta par tādu rīcību, kuras dēļ zaudēju mēneša algu: ja es būtu laikus informēta, tad atvaļinājumā nedotos, bet nostrādātu mēnesi līdz atlaišanas dienai, lai saņemtu kompensāciju par neizmantoto atvaļinājumu. Vai man ir tiesības pieprasīt kompensēt darba devējam man radītos zaudējumus mēneša algas apmērā par nenostrādāto laiku?

A
atbild:
01. oktobrī, 2021
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Uzteikums stājas spēkā brīdī, kad tas rakstveidā tiek paziņots otrai pusei. Ja uzteikums tiek iesniegts personīgi, tas stājas spēkā nekavējoties un uzteikuma termiņš sākas no uzteikuma paziņošanas brīža.

Uzteikuma termiņa tecējumu neietekmē apstāklis, ka darbinieks uzteikuma termiņā atrodas prombūtnē. Vienīgais izņēmums noteikts attiecībā uz gadījumu, ja uzteikuma termiņa laikā iestājas darbinieka pārejoša darbnespēja, proti, atbilstoši Darba likuma 103. panta otrajai daļai pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku.

Savukārt attiecībā uz ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu norādāms, ka konstitucionālā līmenī darbinieka tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu ir atzītas par cilvēka pamattiesībām: darba devējam ir pienākums nodrošināt ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršanu, savukārt darbiniekam ir pienākums izmantot sev pienākošos ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Tādējādi darba devējam ir pienākums nodrošināt darbiniekam iespēju izmantot paredzētās tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, tam piešķirot Darba likumā noteiktās ne mazāk kā 4 kalendāra nedēļas. Tikai tad, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks nav izmantojis pienākošos ikgadējo atvaļinājumu, darbinieka tiesības uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu tiek nodrošinātas ar atbilstošas atlīdzības izmaksāšanu, kas rada darbiniekam iespējas uz reālas un pilnvērtīgas atpūtas izmantošanu pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanas.

Atbilstoši norādītajam Valsts darba inspekcijas vērtējumā apstāklis, ka darbinieks uzteikuma termiņā izmanto sev pienākošos ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, nav vērtējams kā darbinieka tiesisko stāvokli pasliktinošs.

Papildus vēršam uzmanību, ka atbilstoši Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta 29.03.2019. spriedumā lietā Nr. SKC-62/2019 paustajām atziņām, lai arī Darba likuma 149. panta piektā daļa paredz darba devējam beznosacījuma pienākumu darba tiesisko attiecību izbeigšanas gadījumā izmaksāt atlīdzību par visu periodu, par kuru darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, iespējami šāda pienākuma izpildes izņēmumi.

Tiesa secinājusi, ka atlīdzība par visu periodu, par kuru darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu, darbiniekam pienākas tikai tad, ja tas atvaļinājumu nav izmantojis objektīvu iemeslu dēļ. Tādējādi tiek novērsta iespēja, ka darbinieks var mērķtiecīgi neizmantot atvaļinājumu, lai saņemtu finansiālu kompensāciju, izbeidzot darba tiesiskās attiecības. Darba devējam jāspēj pierādīt, ka darbiniekam bija faktiski iespējams atvaļinājumu izmantot un darba devējs ir vērsis darbinieka uzmanību uz atvaļinājuma neizmantošanas sekām.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas